Kraj, město, lékaři i senátor usedli kvůli karlovarské nemocnici ke kulatému stolu

30. 3. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouho očekávané jednání k problematice karlovarské nemocnice a zdravotnictví v Karlovarském kraji u kulatého stolu se konalo uplynulé pondělí na karlovarském magistrátu.


Jednání svolal primátor Petr Kulhánek, kterému to uložilo karlovarské zastupitelstvo.

„Debaty se kromě primátora zúčastnili také hejtman Josef Novotný, krajský radní Jaroslav Bradáč, senátor Jan Horník, karlovarští radní Josef Malý a Otmar Homolka a náměstek primátora Jiří Klsák. Pozvání přijali také lékaři Roman Brázdil a Jaroslav Žák a předseda Lékařského odborového klubu karlovarské nemocnice Petr Igaz,“ uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Omluvili se ovšem ti, kteří k budoucnosti zdravotnictví v kraji mají nejblíže, krajský radní pro zdravotnictví Václav Larva a ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN) Zdeněk Horák.

„Primátor Kulhánek požádal přítomné, aby ho co nejvěcněji seznámili se současným stavem nemocnice, s hlavními problémy, kterým podle jejich názoru v současnosti čelí, aby získal co nejucelenější přehled,“ vysvětlil Kopál.

Rozklad neexistuje

Hejtman Josef Novotný zdůraznil, že rada kraje vydala oficiální prohlášení, že se nepřipravuje pronájem ani privatizace nemocnic v Chebu a Karlových Varech.

„Hejtman konstatoval, že podle jeho názoru není nemocnice v rozkladu, ale že podobná prohlášení jí rozhodně ve vnímání veřejností i odborníky nepomáhají. Lékaři upozornili, že Karlovarský kraj má relativně malý počet obyvatel, a aby pro jeho území mohla být poskytována kvalitní péče, bylo by potřeba vytvořit jedno pracoviště se statutem krajské nemocnice, které by poskytovalo kritické obory,“ doplnil mluvčí.

Lékaři podle něj také zdůraznili, že personální situace v nemocnici začíná být kritická. „Představitelé města navrhli jako podnět k zamyšlení účast zástupců města v orgánech společnosti Karlovarská krajská nemocnice, akciová společnost. Diskutovalo se také o krajské koncepci zdravotnictví, zástupci kraje ale konstatovali, že se mezitím podmínky změnily a doporučující části ani žádná v této koncepci navrhovaná varianta řešení nemohou být už využity,“ citoval krajský postoj Kopál.

Kulatý závěr

„Nicméně odborný tým v čele s ředitelem nemocnice Horákem má připravit novou představu pro fungování krajských nemocnic zhruba do poloviny tohoto roku,“ uvedl mluvčí. Podle města je třeba se zabývat i problémem, na nějž upozornil primář interny Jaroslav Žák. „To jsou akreditovaná oddělení, která vyžadují určitou úroveň a určitý objem poskytované péče.

Diskuse přinesla primátorovi řadu nových poznatků a podnětů. Všem přítomným pak navrhl pokračovat v diskusi dalším setkáváním,“ dodal mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?