Kraj požádá o dotaci na urychlovač pro chebskou nemocnici

27. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj požádá o dotace z posledních výzev Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad na zázemí a lineární urychlovač pro chebskou nemocnici. Zatímco přístavba, kde by měl urychlovač stát, přijde na asi 36 milionů korun, samotný přístroj pak na 100 milionů korun.


Z dotací by kraj mohl získat až 85 procent nákladů. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Jana Pavlíková.

Poslední výzvy na rozdělení peněz ROP Severozápad vyhlásil v srpnu, rozdělit v něm může asi 2,5 miliardy korun.

Současný lineární urychlovač je na hranici své životnosti a nákup nového je tak nezbytností pro další fungování chebského lůžkového oddělení, které je jediné v Karlovarském kraji. Kvůli nákupu přístroje je ale nutné postavit také zázemí a takzvaný bunkr, kde bude přístroj stát.

„Výběrové řízení na pořízení lineárního urychlovače bylo vyhlášeno v červnu 2014, v posledním týdnu měsíce srpna proběhne otevírání obálek a vyhodnocení bude první týden v září,“ uvedla Pavlíková. Předpokládaná instalace přístroje je plánovaná na červenec 2015, uvedení do provozu v září.
Chebské oddělení přitom ještě před časem mělo nejistou budoucnost. Teprve písemný příslib Všeobecné zdravotní pojišťovny, že bude platit péči i po roce 2015, otevřel cestu k investici do nového vybavení.

Karlovarský kraj by chtěl, aby v kraji vzniklo. Celé onkologické centrum, které byy bylo zařazeno do národní sítě odborných center. Jestli by bylo v Chebu nebo se přestěhovalo do karlovarské nemocnice ale ještě není jisté.

Karlovarský kraj je na druhém místě ve výskytu zhoubných novotvarů v rámci celé České republiky a na prvním ve výskytu nádorů žaludku, konečníku nebo plic. Ročně onemocní nově zhruba 2500 obyvatel, přibližně 870 jich na diagnózu zhoubného tumoru umírá.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?