Kraj prověří zakázku na centralizaci péče v nemocnici v K. Varech

23. 3. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj prověří zakázku bývalého vedení kraje na centralizaci lékařské péče v Karlovarské krajské nemocnici.


Kraj by měl kvůli pochybení v soutěži a při realizaci projektu vrátit 23 milionů korun z přidělené dotace. O dalším postupu bude jednat krajská rada. Proti sankci od Regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad se kraj odvolá, bude ale chtít, aby za pochybení nesly odpovědnost příslušné osoby, řekla hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO).

„Ta zakázka byla netransparentní. Tento projekt budeme předkládat k prošetření už z důvodu, že nejdříve, když bylo vyhlášeno výběrové řízení, tak společnost, která vyhrála, předložila nabídku 88 milionů korun. Kraj z nezjištěných důvodů toto výběrové řízení zrušil, vyhlásil nové, a ta samá společnost to vysoutěžila za 104 milionů korun,“ řekla Vildumetzová.

Odborníci podle hejtmanky shledali na projektu i další nesrovnalosti. Kvůli nálezu azbestu po odkrytí střechy jednoho z objektů vznikly na stavbě nepředvídatelné náklady 1,7 milionu korun. Dokončení stavby se kvůli tomu zdrželo o měsíc. Posunutí termínu ale již dříve Regionální rada ROP Severozápad schválila. Právě z ROP kraj dotaci na centralizaci péče čerpal.

Nové vedení Karlovarského kraje již dříve oznámilo, že dá prověřit veřejné zakázky zadávané krajem od roku 2008. Za pochybení při zadávání zakázek hrozí kraji milionové sankce, podle hejtmanky ale kvůli nejednotnému systému zadávání zakázek není vždy jasné, kdo za chyby nese odpovědnost. Do budoucna by měly být všechny krajské zakázky zadávány přes specializovaný odbor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?