Kraj už nemůže rušit žádná další akutní nemocniční lůžka

3. 5. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet akutních nemocničních lůžek byl již snížen, další rezervy už Pardubický kraj nemá.


Kraj už nemůže dál snižovat počet akutních lůžek ve svých pěti nemocnicích. Shodli se na tom krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD) a předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Kraj dokončil redukci počtu akutních lůžek před několika lety a další rezervy již v tomto směru podle vedoucího odboru zdravotnictví Jaroslava Forejta nemá.

„Na tisíc obyvatel u nás připadají necelá čtyři akutní lůžka. Zhruba o třetinu méně je jich jen ve Středočeském kraji, ten má ovšem uprostřed Prahu s pěti fakultními nemocnicemi,“ uvedl Forejt.

Se zrušením až deseti tisíci drahých akutních lůžek a přeměnou části z nich na levnější lůžka následné a dlouhodobé péče, která v Česku chybí, počítá reforma zdravotnictví. Mělo by to vést k efektivnějšímu využití peněz zdravotnictví a požadovaly to rovněž zdravotní pojišťovny.

Součástí únorového memoranda mezi vládou a lékařskými odbory se však tento požadavek nestal. Pardubický kraj koncentroval akutní lůžkovou péči do pěti nemocnic, v dalších čtyřech zůstala pouze lůžka následné péče.

Restrukturalizaci kraj dokončil v roce 2004, na doléčovací zařízení se změnily nemocnice v Moravské Třebové a Poličce na Svitavsku a Červené Vodě a Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. V roce 1998 bylo na území kraje 2943 akutních lůžek, dnes je jich 2045, tedy o 898 méně.

Vytíženost lůžek budou sledovat

Forejt upozorňuje také na skutečnost, že po zrušení akutních lůžek ve čtyřech nemocnicích pacienti přešli do péče zbylých pěti, zdravotní pojišťovny však na tato zdravotnická zařízení nepřevedly platby na ně připadající a nezvýšily horní limity.

„Původní objem peněz na akutní péči zachován nezůstal,“ řekl Forejt. Krajské nemocnice budou postupně vybaveny počítačovým systémem sledování vytíženosti lůžek a objemu poskytované péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?