Kraj vyřadil pět ze sedmi uchazečů o obří stavbu nemocnice Náchod

8. 1. 2013 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Královéhradecký kraj vyřadil z miliardového tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod pět ze sedmi uchazečů. Údajně nesplnili všechny kvalifikační požadavky. V soutěži zůstaly jen firma BAK Trutnov a Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief, zjistila ČTK na kraji.


Vyřazení uchazeči zvažují odvolání. Stavba je největším současným investičním projektem kraje, pravicová opozice jej kritizuje.

„Důvody (vyloučení) se týkaly nedostatků v prokázání splnění kvalifikačních předpokladů,“ uvedl k vyřazení firem mluvčí kraje Petr Vinklář. Konkrétně podle něj šlo o neurčité smlouvy se subdodavateli nebo neprokázání realizace požadovaných referenčních staveb tak, jak to vyžaduje zákon o veřejných zakázkách. „Na tyto nedostatky kraj uchazeče opakovaně upozornil předem a požádal je o doplnění,“ uvedl mluvčí.

Z tendru radní kraje vyloučili stavební firmy VCES, Skanska, OHL ŽS, Průmstav a Sdružení Náchod, které je složené z firem Strabag a Geosan Group. Rada kraje, která je složená ze zástupců ČSSD a KSČM, o vyloučení firem rozhodla na mimořádné schůzi 21. prosince.

Největší česká stavební firma Skanska s rozhodnutím kraje nesouhlasí. „Domníváme se, že jsme byli vyloučeni neoprávněně a hodláme proti tomuto rozhodnutí podat námitku k zadavateli,“ řekla ČTK mluvčí firmy Skanska Lucie Nováková. Podobný postoj zastává firma Strabag. „Vyloučení z uvedené soutěže považujeme za neoprávněné a máme v úmyslu se proti němu bránit dostupnými právními prostředky,“ sdělila ČTK mluvčí firmy Edita Novotná.

Předmětem zakázky jsou stavební práce a dodávky techniky pro operační sály. Dostavba v dolním areálu nemocnice se bude dělat za plného provozu nemocnice. Počítá se s vybudováním čtyř nových budov, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení nyní na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

Žádosti o účast v tendru zájemci podali loni v červenci a posouzením kvalifikačních požadavků se soutěž posunula do další fáze. „Zadávací řízení pokračuje dál. Kraj nyní musí čekat na uplynutí lhůty pro podání námitek, která končí 21. ledna. Pak může vyzvat zbylé dva uchazeče k předložení (cenových) nabídek,“ uvedl Vinklář. Tendr však může zdržet i odvolání firem k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Lhůta pro podání cenových nabídek by měla být nejméně čtyřicetidenní, ale kraj zvažuje, že vzhledem k rozsahu zakázky bude delší. Cenové nabídky by tak mohly být podávány v březnu 2013. Hodnocení nabídek tak může trvat několik týdnů. „Rozhodnutí o vítězi předpokládáme v období dubna až května,“ uvedl mluvčí kraje.

Loni v květnu se tendrem začal zabýval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Mezi srpnem až listopadem předběžným opatřením soutěž pozastavil. Zakázkou se antimonopolní úřad začal zabývat na návrh společnosti CGM Czech. Ta si stěžovala na údajně příliš přísné kvalifikační podmínky. Stavba v září získala stavební povolení.

Riziko zdržení soutěže a celé stavby z titulu odvolávání neúspěšných uchazečů je podle kraje stejné jako u jiných zakázek takového rozsahu. „Zatím nám kontrolní úřady v zásadních sporech daly vždy za pravdu. Vedení kraje je přesvědčené, že soutěž je vedená otevřeně a podle zákona,“ uvedl mluvčí Vinklář.

Kraj pod vedením ČSSD na projekt v minulém volebním období získal evropskou dotaci 125 milionů korun, o dalších téměř 300 milionů korun z unie usiluje. Na stavbu si kraj také chce vzít úvěr 600 milionů. Samotná stavba by měla trvat 27 měsíců.

Opoziční ODS stavbu pro její financování z úvěru kritizuje a označuje ji za megalomanský projekt. Projekt se nelíbí ani opoziční TOP 09. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje. Nynější krajská koalice ČSSD a komunistů přestavbu nemocnice označuje za prioritní investici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?