Kraj Vysočina přidal zdravotním záchranářům peníze, mají ztrátu

22. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní záchranáři na Vysočině dostanou od kraje na svůj provoz dalších 17 milionů korun. Na svém zasedání o tom rozhodli krajští zastupitelé.


Finanční plán příspěvkové organizace kraje počítá letos se ztrátou přes 30 milionů korun. Zvýšil se počet výjezdových stanovišť a vzrostly mzdy zaměstnanců, které však nepokrývají platby od pojišťoven, zdůvodnil stoupající náklady hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD).

Dnešní příspěvek kraje je podle hejtmana nutný, aby nebyla narušena platební schopnost záchranné služby. Další výpomoc už ale kraj pro záchranáře nechystá.

„Nepředpokládáme, že by záchranka měla dostat ještě do konce roku nějaké další finanční prostředky,“ uvedl Běhounek. Podle něj by záchranka kromě nezbytně nutného nákupu sanit už letos neměla investovat.

Hejtman řekl, že záchranné službě byla pro tento rok snížena provozní dotace. Podle údajů na stránkách kraje pokles představoval 12,6 milionu korun, a dotace tak byla oproti minulému roku nižší zhruba o osm procent. Hejtman uvedl, že loni byla otevřena tři nová výjezdová stanoviště.

Podle předpokladu mělo přibýt i výjezdů, a tím se měly zvýšit také platby. „Bohužel, dalšími výjezdovými stanovišti dochází spíš k rozmělňování počtu výjezdů a ty již nestoupají,“ řekl hejtman. Náklady záchranné služby stouply i kvůli haváriím sanitek.

Jak nedávno uvedl hejtmanův náměstek Libor Joukl (ČSSD), pokud by zastupitelé zvýšení peněz na provoz neschválili, hrozilo by zavření některých výjezdových stanovišť. Tím by se však podle něj mohli záchranáři dostat do kolize ze zákonem, protože by nesplňovali dojezdové časy k pacientům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?