Kraje jednají s řediteli nemocnic

5. 1. 2011 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Zřizovatelé nemocnic, zejména kraje, budou v příštích dnech jednat s vedením nemocnic, které hromadné odchody lékařů zasáhly nejvíc. Zároveň se v nemocnicích připravují i krizové scénáře pro případ, že 3830 lékařů skutečně z nemocnic k 1. březnu odejde.


Například Pardubický kraj, který eviduje 225 výpovědí lékařů z 608, už takový scénář připravuje. Podle hejtmana Radko Martínka (ČSSD) zahrnuje přednostně prioritní zajištění akutní péče, potom lůžkové a ambulantní.

V Moravskoslezském kraji podalo výpověď 472 lékařů z 933. Odejít chce 77 procent chirurgů, 70 procent urologů a 68 procent gynekologů. Ředitelé nemocnic budou příští týden projednávat krizový plán s hejtmanem kraje Jaroslavem Palasem (ČSSD).

Hromadnými výpověďmi lékařů v nemocnicích Zlínského kraje se ve čtvrtek bude zabývat bezpečnostní rada kraje. Výpověď na Zlínsku podalo 40 procent doktorů.

„O připravených scénářích nebudeme informovat až do doby, než podle konečné situace zvolíme adekvátní řešení,“ soudí hejtman kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Někteří lékaři, například v pražském Motole, už své výpovědi stáhli. A proto v počtech výpovědí začíná být zmatek. V Praze je 28 nemocnic, včetně soukromých. Pracuje v nich 4190 lékařů a výpověď podalo 560 lékařů.

„Z naší nemocnice nepodal výpověď ani jeden lékař,“ řekla Právu Jitka Kalousková, mluvčí pražské Nemocnice Na Homolce. Průměrný plat lékaře v této nemocnici je 76 000 korun. To je tedy zhruba o 4000 víc, než požaduje Lékařský odborový klub pro atestované lékaře.

Mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze Jana Jelínková Právu upřesnila, že výpověď podalo 87 lékařů z 573, což je zhruba 15 procent. A někteří uvažují o jejím stažení. „Aktualizujeme plán, jak situaci řešit. I kdyby všichni odešli, pro nemocnici by to neznamenalo zásadní potíže.“

Jedná i Fakultní Nemocnice Bulovka. „Výpověď podalo 181 lékařů a zatím nikdo ji zpět nevzal. Je to ale vše hodně čerstvé. Uvidíme, jak dopadnou jednání. Nejkritičtější situace je na ARO,“ řekl Právu mluvčí nemocnice Jakub Hofmann.

Prestiž lékařů může utrpět

Internista Pavel Vávra z Nemocnice Nové Město na Moravě, který podal výpověď a shání si práci, na dotaz Práva, zda nemohou hromadné výpovědi vyústit ve ztrátu prestiže lékaře ve společnosti, řekl: „Určitě utrpí.“ Přidal, že společnost si váží lékaře. Měl by podle ní ale být v práci pořád, neměl by mít žádný majetek a s úsměvem vždy pacienta ošetřit. „V momentě, kdy se lékař ozve a řekne, že by chtěl lepší plat nebo podmínky, tak už je to špatně a lékaři prestiž ztrácejí,“ tvrdí.

Prezident Lékařské komory Milan Kubek Právu řekl, že po novoročním projevu Václava Klause, který hromadné výpovědi (lékaře ale nejmenoval) označil za „nepřijatelné vydírání,“ se hlásí další, kteří výpověď chtějí podat. „Pan prezident tak přispěl k radikalizaci lékařů,“ prohlásil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?