Kraje se radily, jak platit za lidi poplatky

5. 12. 2008 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Možnosti placení tzv. regulačních poplatků ve zdravotnických zařízeních za občany z krajských rozpočtů konzultovali ve čtvrtek s předsedou antimonopolního úřadu Martinem Pecinou a jeho spolupracovníky úředníci z dvanácti českých krajů, tedy všech kromě Středočeského. Podle Peciny by bylo ideální, kdyby kraje postupovaly společně. Bylo by to jednodušší...


Řešení zadaného úkolu má podle předsedy antimonopolního úřadu desítky variant, dvě jsou však zcela bezproblémové: Pokud by kraje platily poplatky za občany ve všech zdravotnických zařízeních, nikoli jen krajských, nebo pokud by výše poplatků pro jednotlivá zařízení nepřekročila pět miliónů korun za tři roky.

„Zároveň jsme ale zástupce krajů upozornili, že kdyby ani druhá varianta nebyla využita, je tu možnost notifikace některé z forem podpory v Bruselu, který ji může povolit například jako službu obecného zájmu, “ řekl Pecina s tím, že konkrétní podobu může jednání získat až poté, co kraje předloží nějaký jasný plán.

Pro pracovníky antimonopolního úřadu by pak neměl být problém zaujmout stanovisko během několika málo dnů, pokud by proplácení poplatků za občany mělo začít již prvního ledna.

ČSSD: ještě letos

ČSSD bude ještě letos iniciovat mimořádné jednání Sněmovny, na kterém by Sněmovna projednala zrušení poplatků ve zdravotnictví, řekl ve čtvrtek na setkání s novináři předseda ČSSD Jiří Paroubek.

„Já předpokládám, že ještě do konce roku se uskuteční mimořádná schůze Sněmovny, kde budeme usilovat o zrušení poplatků ve zdravotnictví, “ řekl Paroubek. Sociální demokraté o podpoře mimořádné schůze chtějí jednat s lidovci a zelenými.

Podle Paroubka je třeba hledat model, aby hrazení poplatků za pacienty, které ČSSD měla ve svých volebních programech, nebylo v rozporu s evropskou legislativou.

Jan Chmelíček, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?