Krajská koalice se pře. Zase kvůli poplatkům

12. 1. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
To, jestli je proplácení regulačních poplatků v jednotlivých krajích v souladu se zákonem, pravděpodobně znovu projedná Ústavní soud. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů České republiky Michal Hašek. Vyvolal tím ovšem bouři v krajské koalici.


Jihomoravští občanští demokraté snahu znovu předložit poplatky Ústavnímu soudu k přezkoumání označili za zdržovací taktiku socialistů. Proplácení regulačních poplatků je podle nich nezákonné.

„V koaliční smlouvě uzavřené v Jihomoravském kraji je systém proplácení vázaný na to, že bude v souladu s platnou legislativou České republiky. Nyní se však ukazuje, že sociální demokracie tento závazek nedodržela či ho úmyslně porušuje,“ prohlásil včera předseda jihomoravských občanských demokratů Jiří Kadrnka.

Vedení Jihomoravského kraje loni v únoru rozhodlo, že pacientům zdravotnických zařízení spravovaných krajem bude poplatky proplácet prostřednictvím takzvané darovací smlouvy. V krajských nemocnicích či lékárnách tak lidé pro poplatek do peněženky sáhnout vůbec nemusejí.

Ministerstvo vnitra ostře kritizuje uvedený způsob proplácení. „Jihomoravský kraj překračuje meze své působnosti. Svým postupem zbavuje pojištěnce jejich zákonné povinnosti a regulační efekt poplatků tak ruší,“ uvedl mluvčí Ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

Otázku proplácení v mezích zákona podle něj zatím vyřešily tři kraje: Plzeňský, Karlovarský a Olomoucký. „Pacient v jejich případě regulační poplatek nejprve zaplatí. S krajem pak uzavře darovací smlouvu, a ten mu poplatek vrátí. To podle našeho stanoviska v rozporu se zákonemnení,“ sdělil Řepka.

Jihomoravští občanští demokraté včera postoj ministerstva podpořili. „Vyzýváme Asociaci krajů České republiky, aby hejtmani zvolení za sociálnědemokratickou stranu přestali volební sliby plnit tím, že porušují platné zákony. A respektovali vyšší autoritu, kterou je právní názor ministerstva vnitra,“ řekl Kadrnka.

Jihomoravského hejtmana takové prohlášení ze strany koaličních partnerů překvapilo. Podle něj odmítnutím dosavadního systému proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví porušují naopak koaliční smlouvu občanští demokraté.

„Ta jasně říká, že koaliční strany podporují proplácení všech regulačních poplatků v nemocnicích zřizovaných jihomoravským krajem, a to formou darovací smlouvy. Když o tom loni jednala krajská rada, všichni přítomní radní za ODS pro daný systém zvedli ruku,“ připomenul Hašek.

Za prohlášením vidí hejtman předvolební politiku. „Chápu, že se blíží parlamentní volby a pan Topolánek jako lídr občanských demokratů v Jihomoravském kraji je z koalice ČSSD a ODS nejenom u nás nervózní, o Tomáši Julínkovi nemluvě,“ řekl Hašek.

Sociální demokraté trvají na tom, že způsob proplácení regulačních poplatků je v souladu s pravidly zákona. Přesto ho možná brzy pozmění.

„Je to proto, že od zavedení nového systému uplynul rok. Chceme zjistit, jak jej zjednodušit a zefektivnit. Připravujeme různé varianty řešení. V úvahu ale připadá i to, že na současném stavu nic měnit nebudeme,“ vysvětlil krajský radní pro oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý. Ten dostal za úkol novou koncepci pro projednání na lednovém zasedání krajské rady připravit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?