Krajská nemocnice: Pronajmout, rozdělit, čekat, nebo co tedy?

7. 3. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
O pronájem všech tří nemocnic v Karlovarském kraji má zájem Ostrov se Sokolovskou uhelnou.


Nikdo z krajských politiků o tom nechce mluvit, nikdo se nechce vyjádřit konkrétně, přesto o tom všichni mluví. Pronájem Karlovarské krajské nemocnice je ve hře a v krajském zákulisí se čile vyjednává.
Konkrétnější byla pouze ostrovská nemocnice. „Ze strany naší společnosti byla krajským zastupitelům, tedy hejtmanovi Josefu Novotnému, předložena a projednávna nabídka na spolupráci v oblasti řízení Karlovarské krajské nemocnice. Nabídka byla předložena ve spolupráci se Sokolovskou uhelnou jako společný projekt, který byl otevřeně prezentován zástupcům celého politického spektra kraje a dalším zainteresovaným subjektům,“ uvedla Andrea Zvolánková, mluvčí ostrovské nemocnice. Zdůraznila ale, že jde pouze o nabídku a rozhodnutí nyní záleží na krajském zastupitelstvu. Radní pro životní prostředí Jaroslav Bradáč (ČSSD) vyjednávání nepopřel, ale dodal, že neví o tom, že by došlo k definitivní dohodě týkající se změny v řízení nemocnice. „Pokud o tom jednaly společnosti Sokolovská uhelná a vlastníci ostrovské nemocnice, je to jen jednání dvou soukromých subjektů. Rozhodující bude stanovisko kraje,“ vzkázal po krajské mluvčí. Ani radní Borka nebyl konkrétní. „My jsme stále pro manažerskou smlouvu, rozhodně ne pro pronájem,“ uvedl za zastupitele za KSČM. Vedení krajské nemocnice nebylo sdílnější. „No comment,“ sdělil Ilja Horník, ředitel pro lékařskou péči. „Obraťe se na tiskové oddělení krajského úřadu. „My stanovisko podávat nemůžeme,“ uvedla Ivana Svobodová, ekonomická ředitelka. O co je kraj tajemnější, o to více jsou hovornější lékaři. Karlovarská nemocnice už avizuje to, že s pronájmem celého kolosu nesouhlasí.
„Trpaslík nemůže řídít obra,“ odmítlo plány na pronájem několik lékařů. Podle nich by nemocnice v Karlových Varech potřebovala buď krizového manažera, nebo by byli pro rozdělení všech třech nemocnic. „Pokud by sokolovská a chebská nemocnice souhlasila, proč ne. Ale jedna krajská nemocnice musí zůstat. Karlovarskou by pak měl řídit krizový management, který už s tímmázkušenosti a za sebou prokazatelné výsledky. To se například podařilo společnosti Bohemia Hospital v Thomayerově nemocnici v Praze,“ uvádějí někteří lékaři.
Jako třetí variantu vidí to, že by nemocnice v Karlových Varech byla přímo podřízena Ministerstvu zdravotnictví jako odloučené pracoviště Fakultní nemocnice v Plzni.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?