Krajská opozice místa v dozorčích radách nemocnic nezískala

12. 4. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Opozice ve Zlínském kraji na včerejším zasedání zastupitelstva Zlínského kraje místa v dozorčích radách nemocnic nezískala. Krajští radní už dříve rozhodli o zúžení dozorčích rad z 12 na devět členů, zástupci opozice v nich oproti minulému období místa už nemají. Opoziční zastupitelé kvůli tomu nechali na odpoledne svolat mimořádné zastupitelstvo. Koalice však ze svého rozhodnutí neslevila.


Důvodem snížení počtů členů dozorčích rad vysvětlují snahou o zefektivnění a úsporu. Na opozici prostě místo nevyšlo, uvedl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Krajskou koalici tvoří ČSSD, SPOZ a komunisté, v opozici jsou lidovci, STAN/TOP 09 a ODS.

Zastupitel Jiří Čunek navrhl za KDU-ČSL usnesení, podle kterého by se členové dozorčích rad jmenovali podle návrhů všech politických stran podle principu poměrného zastoupení. Návrh však nebyl přijat, pro bylo jen 15 ze 42 zúčastněných zastupitelů.

Opozice několikrát zopakovala otázku, jak má vykonávat svou kontrolní funkci bez informací z dozorčích rad. „Chci vědět, jak máme kontrolovat hospodaření a velké investice,“ uvedl předseda zastupitelského klubu Starostů a TOP 09 Petr Gazdík.

Zástupci koalice reagovali tak, že zastupitelé jsou pravidelně informováni o hospodaření nemocnic a opozice má své zástupce v kontrolním a zdravotním výboru. „Kontrolní výbor však ze zákona nemůže kontrolovat hospodaření akciových společností, kterými nemocnice jsou. Nemocnice mají velké obraty, jsou významnými zaměstnavateli. Proč chce koalice tak významné celky kontrolovat sama?“ ptal se Čunek.

Hejtmanův náměstek Lubomír Nečas (SPOZ) zodpovědný za zdravotnictví však uvedl, že opozice měla v historii dozorčích rad své zastoupení jen v letech 2010 až 2012. V době, kdy byla opozice zastoupena, se podle něj objevovaly v médiích důvěrné informace o nemocnicích.

Podle zástupců ČSSD, kteří byli členy dozorčích rad, je zmenšení rad opodstatněné, kvůli nedostatku zúčastněných se rady několikrát v roce nesešly. Na zastupitelstvu vystoupila také senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD), která je členkou dozorčí rady zlínské nemocnice. „Nemám v úmyslu nemocnici tunelovat, rozkrádat ani dělat vlastní kšefty,“ řekla.

V dozorčích radách nyní čtyři místa stejně jako dříve obsadili zaměstnanci nemocnice, jedno odborník na zdravotnictví, čtyři členy delegovaly strany ve vedení kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?