Krajská zdravotní má vracet jen 130 mil. z 353 mil. Kč dotací

4. 7. 2013 6:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad včera Krajské zdravotní odpustil 63 procent z 353 milionů korun dotací, které měla vracet kvůli údajným pochybením ve veřejné zakázce na nákup zdravotnické techniky. Vrátit by tak měla 130 milionů. ČTK to řekl předseda výboru regionální rady Petr Navrátil.


Krajská zdravotní měla původně vrátit dotaci celou. „Krajská zdravotní si požádala o prominutí, to je možné až do výše 63 procent, výbor regionální rady jim v tom vyhověl,“ řekl Navrátil. Podle něj by společnost měla usnesení výboru oficiálně obdržet zhruba do měsíce spolu s příslušným platebním výměrem.

„Je to pro mě zcela nová informace,“ řekl ČTK předseda představenstva Krajské zdravotní Radek Scherfer. Dodal, že se společnost bude bránit vrácení jakékoli výše dotace.

Zakázka z přelomu let 2008 a 2009 stála i se spoluúčastí Krajské zdravotní 417 milionů korun. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli ní Krajské zdravotní udělil pokutu 700.000 korun. Podle ÚOHS se společnost dopustila správního deliktu tím, že neprodloužila lhůtu pro podání nabídek ve veřejné soutěži na nákup přístrojového vybavení svých nemocnic. Pokutu ale nedávno zrušil soud a vrátil věc ÚOHS.

Právě správním deliktem, za který ÚOHS uložil pokutu, zdůvodnil dotační úřad nařízení odvodu dotací. Vedení Krajské zdravotní v pondělí vyjádřilo názor, že zrušením pokuty tedy padá důvod k vracení dotací. Žalobě, kterou v minulosti podala Krajská zdravotní proti rozhodnutí ÚOHS, přiznal Krajský soud v Brně odkladný účinek do skončení řízení. Společnost tak zatím pokutu nemusí platit.

Kvůli zakázce ale v minulých dnech protikorupční policie obvinila čtyři bývalé členy představenstva společnosti z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Navrátil řekl, že na základě výstupů z policejního vyšetřování může výbor přehodnotit své stanovisko a případně výši odvodu Krajské zdravotní ještě upravit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?