Krajská zdravotní má zájem i o nemocnici v Litoměřicích

3. 9. 2010 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Městskou nemocnici v Litoměřicích by mohla v budoucnu převzít Krajská zdravotní, která už v Ústeckém kraji spravuje pět velkých nemocnic. ČTK to řekl ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichelt. Litoměřická radnice, která je zřizovatelem nemocnice, to ovšem před podzimními komunálními volbami zřejmě nebude řešit, uvedla mluvčí města Eva Břeňová.


Krajská zdravotní oslavila třetí výročí svého vzniku a její vedení tvrdí, že se společnosti vede velmi dobře. Původně ji zřídil kraj, aby spravovala pět bývalých okresních nemocnic v podkrušnohorské pánvi. „Podařilo se nám snížit náklady na administrativu, zkvalitnit péči a držet se v mírném zisku, což je ve srovnání s jinými krajskými modely financování nemocnic skoro zázrak,“ řekl dnes novinářům Reichelt. Bývalé okresní nemocnice jsou už dokonce bez ředitelů a podléhají centrálnímu řízení.

Vedení nemocnice proto začíná přemýšlet, že by převzalo ještě nemocnici v Litoměřicích. „Ideálně by doplnila naše stávající zařízení. Je zhruba stejně velká, jako naše stávající zařízení v Chomutově nebo Teplicích,“ řekl ČTK Reichelt. Jednání sice komplikují nespecifikované administrativní problémy, ale to je prý jen částečný problém. „S panem ředitelem (nemocnice) se scházíme co dva měsíce a bavíme se o tom. Je to minimálně v rovině mého přání,“ dodal Reichelt.

Litoměřická nemocnice se liší od zařízení, která Krajská zdravotní převzala, především svou formou; je to totiž příspěvková organizace města. „Je pravda, že takové vize tu jsou, ale minimálně do komunálních voleb se nic řešit nebude,“ řekla ČTK mluvčí Litoměřic Eva Břeňová.
Rostoucí ambice nemocničního kolosu potvrzují i prohlášení jeho vedení, které v případě ústecké Masarykovy nemocnice hovoří o péči, srovnatelné s pražskými nemocnicemi. Právě odtamtud má přijít i lékařské mládí. „Jednáme s pražskou 3. lékařskou fakultou, která má zájem tu obnovit výuku šestých ročníků. Takhle to fungovalo už v 80. letech a právě z té doby tu zůstala řada špičkových lékařů,“ řekl dnes Jiří Madar, který během letoška vyměnil ředitelské místo v ústecké nemocnici za management Krajské zdravotní.

Krajská zdravotní je akciovou společností, stoprocentním vlastníkem je Ústecký kraj. V současnosti zaměstnává asi 6300 lidí, z toho jen zdravotních sester je 2800 a lékařů 820.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?