Krajské nemocnice na jihu Moravy dostanou smlouvy s VZP na 5 let

29. 11. 2012 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechny krajské nemocnice v Jihomoravském kraji dostanou od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dlouhodobé smlouvy, tedy na pět let. Také odbornosti by měly zůstat zachované.


Vyplynulo to z dnešního jednání vedení kraje, nemocnic a pojišťovny, o kterém ČTK informoval mluvčí kraje Jiří Klement. Městská nemocnice v Hustopečích dostane místo jednoleté smlouvy tříletou.

Pojišťovna tak změnila původní návrh, ve kterém některým páteřním nemocnicím nabídla jen střednědobé smlouvy a chtěla reorganizovat jednotlivé odbornosti a oddělení.

„Je to určitě lepší než to, co pojišťovna navrhovala původně,“ řekl ČTK ředitel kyjovské nemocnice Petr Svoboda. Nemocnice v Kyjově je jedna z páteřních krajských nemocnic. Podle původního návrhu měla dostat střednědobou smlouvu a mělo se jednat o reogranizaci deseti oddělení z 25. „Smlouvu dostaneme na pět let a žádné oddělení nemocnice se neruší,“ popsal výsledek dnešního jednání Svoboda.

Podobně jsou na tom i ostatní krajské nemocnice. Všechny dostanou pětiletou smlouvu zajišťující financování nemocnic ze zdravotního pojištění včetně zachování stávající struktury odborností. Při jednání se vedení kraje opíralo o memorandum, které 9. listopadu podepsal hejtman Michal Hašek (ČSSD), ministr zdravotnictví, šéf VZP a šéf svazu zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Dlouhodobé smlouvy v něm byly zakotveny.

V příštích letech by se mělo zrušit v Česku 6000 akutních lůžek. V Jihomoravském kraji se jich má seškrtat podle hejtmana Haška kolem 560. Na jižní Moravě je celkem 9000 lůžek. Rušení akutních lůžek kritizuje například místopředsedkyně České gerontologické a geriatrické společnosti Božena Jurašková, podle ní může toto opatření uškodit seniorům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?