Krajští radní odvolali ředitele třebíčské nemocnice

2. 5. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská rada odvolala z funkce ředitele třebíčské nemocnice Leoše Dostála. Ředitel podle radních není schopen vyřešit zhoršené hospodaření nemocnice, které loni skončilo se čtrnáctimilionovou ztrátou. ČTK to oznámil hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD).


„Ředitelem navrhovaná řešení nás nepřesvědčila, že vedení bude schopno vyvést zařízení z prohlubující se ztráty,“ řekl hejtman.

Nemocnici zatím povede náměstek pro léčebnou péči Jiří Kucharský. Krajská rada zatím nerozhodla, zda bude hledat krizového manažera, nebo zda na funkci ředitele vypíše výběrové řízení. Podle hejtmana by se mělo rozhodnout během května.

Podle statistik hospodařila nemocnice v Třebíči loni s více než čtrnáctimilionovou ztrátou, zatímco hospodaření čtyř zbývajících nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina v roce 2012 skončilo s mírným přebytkem. Dostál tvrdí, že loňské hospodaření v nemocnicích v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Pelhřimově, Novém Městě na Moravě i v Třebíči dopadlo zhruba stejně. Nemocnice v Třebíči však podle něj jako jediná neměla dostatečné rezervní fondy a nemohla z nich ztráty pokrýt.

Kraj nařídil v třebíčské nemocnici několik kontrol. Jejich výsledky by mohly být známé do konce května. Podle Běhounka odhalují kontroly chyby v účtování v předchozích letech, nemocnice má také výrazné problémy se lhůtami splatnosti. „Zatímco ostatní nemocnice kumulovanou ztrátu z předchozích deseti let postupně snižovaly, nemocnice v Třebíči se soustavně propadá. Nyní už má kumulovanou ztrátu ve výši 82 milionů korun,“ řekl už dříve Běhounek.

Jedním z důvodů výrazné ztráty by podle hejtmana mohl být nárůst počtu zaměstnanců. Zatímco v ostatních nemocnicích v kraji se počty zaměstnanců kvůli úsporným opatřením snižovaly, v Třebíči loni naopak počet stoupl o 14 úvazků. Podle Dostála počet zaměstnanců nemocnice v Třebíči klesl od konce loňského roku do současné doby o 23.

Slabší loňský hospodářský výsledek všech nemocnic v kraji v porovnání s rokem 2011 je podle hejtmana důsledkem změn v úhradové vyhlášce, ve zvýšené dani z přidané hodnoty a nárůstu výdajů na mzdy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?