Krizová situace trvá, zástupci nemocnic jsou již netrpěliví

16. 9. 2013 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože se současný kabinet Jiřího Rusnoka ve svých prohlášeních staví k pomoci zdravotnictví vstřícněji, než ten předchozí – zástupcům nemocnic a pacientů již dochází trpělivost. Drtivá většina nemocnic v ČR stojí podle krizového štábu na počátku platební neschopnosti. Hrozí prý zastavení dodávek energií, léků a potravin, a tím i zavírání oddělení a omezování činnosti některých nemocnic.


Krizový štáb vyzval před pár dny vládu, aby kritickou situaci nemocnic řešila. Na dnešní mimořádné tiskové konferenci chce štáb varování zopakovat.

Cesty jsou známé

Vláda by podle krizového štábu měla rozhodnout o odkupu nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven, nebo o přerozdělení zůstatků na jejich účtech. V úvahu připadá i bezúročná půjčka pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Stát by také měl navýšit odvody za děti či důchodce, aby zdravotnictví kompenzovaly nárůst DPH. Tyto požadavky podporuje i opozice.

Měsíční navýšení by podle krizového štábu mělo být minimálně o 100 korun. Nyní platí stát za jednoho pojištěnce 723 korun. Ministr Martin Holcát dal vládě návrh na navýšení o 98 na 821 korun, přineslo by to navíc 7,2 miliardy ročně. V návrhu státního rozpočtu zatím je navýšení o 50 na 773 korun, přineslo by to navíc 3,7 miliardy ročně.

Odboráři žádají navýšení až o 148 korun na 871. Je to podle nich požadavek adekvátní, aby se neopakovala letošní krize. Zdravotnictví by tak získalo navíc přes deset miliard, což by mělo pokrýt výpadek, který resortu způsobilo zvýšení DPH a mnohaletá stagnace měsíční platby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?