Krušinová: Obešli nás

19. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Krnovská starostka Alena Krušinová je také předsedkyní zdravotního výboru, což je poradní orgán krajského zastupitelstva. Podle ní byl tento výbor úplně odříznutý od informací, když firma RGM medical prováděla analýzu krajských nemocnic a navrhovala jejich sloučení do jednoho celku.


Kolegům v krnovském zastupitelstvu přednesla zprávu, jakým způsobem probíhal proces směřující k reorganizaci zdravotní péče v celém kraji.

„Analýzu nemocnic zpracovala firma a náš zdravotní výbor byl při tom úplně obejit. Byli jsme odříznuti od informací, a proto nás závěry analýzy tak zaskočily. Když mi byl konečně předán jeden výtisk analýzy, bylo to pro mě moc smutné čtení a na podobném hodnocení se shodli i další kolegové ve zdravotním výboru,“ popsala Alena Krušinová situaci ve zdravotním výboru, kterému předsedá.

„Samotná analýza není v zásadě špatná, kontroverzní jsou hlavně doporučené změny, které do ní vložili zpracovatelé. Ty pobouřily nejen zdravotnickou veřejnost, ale dnes už hýbou celým krajem. Přiznávám, že to hýbe také naším oranžovým družstvem ČSSD. Naše diskuse v krajském zastupitelstvu byly opravdu bouřlivé,“ zhodnotila Krušinová analýzu, která vyvolala tak odmítavé reakce.

Analýze firmy RGM medical starostka vytýká, že základem je pouze tvrdý ekonomický pohled. „Skládají to zdravotnictví jako puzzle: kde v nemocnici nenaplní lůžka, tam kus odstřihneme a zrušíme, a jinde zase kousek přilepíme. Výsledkem je slepenec, který vůbec nebral v potaz specifika jednotlivých lokalit,“ komentovala navržené změny Krušinová, která nedostatky analýzy vysvětlila na příkladu krnovské nemocnice.

„V Krnově by klidně zrušili kus chirurgie, a vůbec nebrali v potaz, že tam sídlí i dětské. Krnovskou nemocnici využívá celý Bruntál. Pokud zde některé obory zrušíme, už nebude kam dojíždět. Velký odpor lékařů je také proti návrhu zrušit v Krnově patologii a přesunout ji do Opavy, protože tam je tento provoz daleko zastaralejší než v Krnově. Za kontroverzní považuji také návrh zrušit krnovskou urologii a přesunout ji do Opavy, a z Opavy naopak k nám přesunout ortopedii,“ uvedla konkrétní příklady Krušinová, kterou na podobné problémy upozorňují také zaměstnanci dalších nemocnic.

„Stále mi z nemocnic volají, že ti hoši, co zpracovali analýzu, na jejich oddělení nikdy nebyli. Také mě upozorňují na vyložené nesmysly, jako že pacienti z infekčního se mají přesunout na internu a podobně. Někdy jsou to až úsměvné věci. Vůbec nebrali v potaz personální otázky a posunovali lidi jak figurky na šachovnici z města do města, z jedné nemocnice do druhé. Byl vypuštěn kraken bez předchozí diskuse, takže to vyvolalo zděšení nejen u zdravotníků, ale také v samosprávách,“ uzavřela starostka Krušinová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?