KSČM chce podat návrh na zrušení poplatků ve zdravotnictví

2. 6. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Komunistická strana Čech a Moravy předloží ve sněmovně návrh na úplné zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Měl by je podle ní také opakovaně posoudit Ústavní soud, protože představují bariéru v přístupu ke zdravotní péči.


Na tiskové konferenci KSČM to řekla poslankyně této strany Soňa Marková.

Návrh na zrušení poplatků chce KSČM předložit nikoli samostatně, ale jako pozměňovací návrh k projednávané novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Dnes se touto novelou zabýval sněmovní zdravotní výbor a doporučil v ní některé změny, na nichž se v rámci reformy zdravotnictví dohodly strany vládní koalice.

Vláda chce například poplatek za pobyt v nemocnici zvýšit ze současných 60 na 100 korun, a to bez toho, aby se započítával do ochranného limitu, uvedla Marková jako příklad. „Tyto poplatky nic neregulují, to koneckonců opakovaně řekl i pan ministr (zdravotnictví) na jednání Poslanecké sněmovny, a měly by být tedy znovu prozkoumány Ústavním soudem,“ prohlásila Marková.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik doplnil, že podle názoru strany je řada kroků v reformě zdravotnictví v rozporu s ústavou. Návrh na zrušení regulačních poplatků předložila KSČM již v minulém volebním období, ale nepodařilo se jí ho prosadit.

Výbor pro zdravotnictví dnes doporučil Poslanecké sněmovně, aby například změnila regulační poplatek z 30 korun za položku na receptu na 30 korun za celý recept. Dále navrhl, aby si pacienti platili za amalgámové plomby. Poslanci by měli definitivně o těchto změnách rozhodnout na schůzi, která začne příští úterý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?