Která lobby ovládá Sněmovnu? Lékaři, starostové a právníci

10. 6. 2010 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Volební zemětřesení vyneslo do Sněmovny nejen nové tváře, ale posílilo i neformální "kluby", které se netýkají stranických triček. Posílili starostové a primátoři i lékařská lobby. Výrazně vzrostl i počet právníků.


Lidé z komunální politiky budou tvořit čtvrtinu z 200členné dolní komory. Třicet jich přišlo rovnou z radnic, další dvacítka má ze stejných funkcí zkušenosti.

„Hurá, konečně se dostáváme do standardní západoevropské demokracie,“ raduje se šéf Starostů a nezávislých Petr Gazdík (TOP 09). Podle něho je to pozitivní právě proto, že velkou část těchto nových poslanců do Sněmovny katapultovali voliči pomocí preferenčních hlasů.

„Lidé vnímají jejich práci, setkávají se s výsledky na každém kroku, věří, že budou lépe pracovat v jejich prospěch než ti poslanci, kteří tam byli dosud. Věří, že tu svou neodtrženost od reality života využijí i v parlamentu,“ je přesvědčen starosta Suché Loze.

Právě proto se podle něho do Sněmovny dostává stále více lékařů či učitelů, o kterých lidé mohou říci, že je vyléčili či vzdělali, a právě starostové, kteří se zasadili o nové osvětlení či chodník.

Gazdík při tom všem mediálním humbuku kolem nováčků věří, že odolá různým tlakům a zůstane stejný jako byl dosud: „Jinak by museli mí voliči přijít a rozbít mi hubu.“

A co právníci? Pražský advokát a někdejší ministr spravedlnosti Jiří Novák má sen: aby v zákonodárném sboru bylo 200 lavic plných právníků.

Uznává ale, že i každý desátý je slušný výsledek. „Hlavně že jsou mezi nimi advokáti, což jsou lidé ze života a praxe, kteří přece jen o zákonech něco vědí a neznají právo jen z učebnic,“ řekl Právu Novák.
A co žene do politiky lékaře, kterých bude v nové Sněmovně 21? Lidi, kteří se celoživotně na svou práci připravují a když ji na chvilku opustí, tak jim může ujet vlak?

„Na to je z mého pohledu jednoduchá odpověď: aby prosadili něco potřebného pro lidi a v mém podání zdůrazňuji pro pacienty, nikoli pro klienty tak, jak někteří politici chtějí z pacientů udělat. A za druhé chtějí zlepšit poměry zdravotníků. Osobně to nemám zapotřebí, vždycky jsem byl chudý lékař, živil jsem se poctivě a mrzí mě, že mladí lékaři odcházejí do zahraničí,“ bez otálení odpověděl Právu Jiří Štětina (VV).

Ten, i když je již v důchodu a hrdě se hlásí k tomu, že je ve svých 68 letech třetím nejstarším poslancem, stále pracuje jako lékař na ARO v Městské nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem. „Sněmovna bude na prvním místě, ale o svou práci nepřijdu. Minimálně jeden den v týdnu - jak mě budou potřebovat - půjdu,“ tvrdí Štětina.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?