Kubek chce pro zdravotnictví další peníze. Naráží však u Babiše

29. 3. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšení plateb státu o deset miliard má každý rok umožnit růst platů zdravotníků o deset procent. Řešil by se tak prý problém s nedostatkem personálu v nemocnicích.


Zdravotníci stupňují tlak na vládu.
Po lékařské komoře jednali s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) zástupci nemocnic, o schůzku požádali i prezidenti komor zubařů a lékárníků. Prezident lékařské komory chystá tiskovou konferenci, na které mají požadavky komory podpořit známí špičkoví lékaři.

Strážce státní kasy Andrej Babiš (ANO) zatím zůstává stranou.

Zatímco ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček i premiér vyjadřují zdravotníkům pochopení a podporu, u Babiše patrně narazí. Kromě vytvoření plánu na stabilizaci zdravotnictví padl totiž požadavek na zvyšování plateb státu do zdravotnictví po tři roky vždy o deset miliard korun.

„V žádném případě se nedomníváme, že je zdravotnictví katastrofálně podfinancováno, jak tvrdí ČLK.
Problém je, jak je s penězi v systému nakládáno,“ uvedl za ministerstvo financí Jakub Vintrlík z tiskového oddělení. Zdůraznil, že státní dotace do zdravotního pojištění jsou historicky nejvyšší.

Němeček považuje výzvu zdravotníků za silný apel na vládu a už píše návrh na zvýšení plateb za státní pojištěnce. Chce jej dopracovat ještě na začátku dubna. „Vláda by měla přijmout veřejný slib, aby pro české zdravotníky bylo vidět světlo na konci tunelu,“ uvedl před časem Němeček.

Zvýšení plateb státu o deset miliard má každý rok umožnit růst platů zdravotníků o deset procent, což má pomoci řešit problém s nedostatkem personálu v nemocnicích.

„Důvodů pro odchod personálu do zahraničí je jistě více. Pouhé zvýšení platů a mezd, byť o třicet procent, mu nezabrání,“ uvádí však Vintrlík. „Ministerstvo financí navíc neobdrželo žádnou hlubší analýzu, která by dávala nedostatek pracovníků do souvislosti s výší odměňování. Bez potřebné analýzy nelze tuto problematiku náležitě řešit.“

Ministerstvo financí chce po Němečkovi, aby řešil otázku, proč je v Česku nadprůměrný počet akutních lůžek, proč lidé často chodí k lékaři a jaký vliv to má na přetíženost personálu. Požaduje i koncepci zdravotnictví, která by také definovala optimální strukturu nemocnic.

Vláda má čas rozhodnout o výši plateb za státní pojištěnce na příští rok do konce června. Loni žádal Němeček o zvýšení plateb o 4,3 miliardy korun, vláda schválila přírůstek 1,8 miliardy korun. Stát platí v posledních letech do zdravotnictví za své pojištěnce přes šedesát miliard korun ročně. Státní pojištěnci jsou přitom nezaměstnaní, důchodci, děti a další, dohromady zhruba šest milionů lidí. Celkové výdaje na zdravotnictví činily předloni 300 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?