Kvůli smlouvě s Proton Therapy Center podala VZP trestní oznámení

22. 2. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) podala trestní oznámení kvůli smlouvě o budoucí úhradové smlouvě uzavřené se soukromým pražským Proton Therapy Center (PTC).


Smlouvu podepsal v roce 2006 nucený správce pojišťovny Antonín Pečinka. Napsal to server Aktuálně.cz.

Podle serveru má vedení pojišťovny za to, že je smlouva velmi nestandardní a nezákonná. Zaručovala by centru roční příjem ve výši více než jedné miliardy korun po dobu 15 let. Podání trestního oznámení Aktuálně.cz potvrdil mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Zatím nemá smlouvy se zdravotními pojišťovnami. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ČTK řekl, že léčba rakoviny protonovým zářením je pětkrát dražší než konvenční ozařování. Dodal, že výsledky přitom nejsou podle dostupných dat v praxi lepší.

Majitelem špičkové kliniky je nyní de facto Erste Group Immorent. Skupina Erste do projektu podle serveru vstoupila v roce 2006 jen kvůli tomu, že bratři Pavel a Václav Laštovkovi, kteří za projektem stojí, měli s VZP uzavřenou smlouvu o budoucí úhradové smlouvě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?