Kvůli zlomenině krčku stehenní kosti zemře denně 10 Čechů

12. 10. 2017 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli komplikacím po zlomenině krčku stehenní kosti zemře denně až deset Čechů. Ročně je to přes 15.000 lidí, tedy více než pětina těch, které úraz postihne. Může za to řídnutí kostí neboli osteoporóza, která trápí odhadem 750.000 lidí.


Osteoporóza se nejvíc projevuje u lidí nad 65 let, více u žen. Novinářům to včera řekl místopředseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu Milan Bayer. Prevencí nemoci je dostatek vápníku a vitamínu D.

„Každá zlomenina zvyšuje významně riziko zlomeniny další. Po první je 2,5krát vyšší a od druhé a další se riziko zvyšuje sedminásobně. Základem je proto zamezit už první zlomenině,“ uvedl Bayer. Počty nemocných se podle něj budou zvyšovat, v roce 2050 bude v Česku odhadem čtvrtina obyvatel nad 70 let. Od tohoto věku výskyt závažných zlomenin strmě stoupá a až polovina si zlomí právě krček.

Kosti se celý život pravidelně obnovují. Některé buňky odbourávají starší tkáň, kterou postupně nahradí nová. „Problém spočívá v tom, že odbourání starší opotřebené kostní hmoty trvá mnohem kratší dobu než oprava vzniklého 'defektu',“ řekl Bayer. Kostní hmota od 25 let věku postupně řídne, klesá mechanická odolnosti kosti a hrozí zlomeniny.

Úbytek kostní hmoty s postupujícím věkem se dá zpomalit včasným zlepšením životosprávy, většina pacientů ale své onemocnění zanedbává. Léčí se jen necelá čtvrtina z odhadovaného počtu nemocných. Podle Bayera se nemoci nevěnuje dostatečná pozornost ani ze strany pacientů, ani některých lékařů. „Dříve se říkalo, že řídnutí kostí prostě patří k věku. Ale ukazuje se, že nejde o fyziologický projev stárnutí,“ dodal. Léčba zlomenin a osteoporózy stojí ročně asi sedm miliard korun.

Nejohroženější jsou ženy po menopauze, protože ztrácejí ochranu estrogenu, který úbytek kostní hmoty zpomaluje. Kvůli ztrátě minerálů v kostech tak utrpí zlomeninu 30 až 50 procent žen a 15 až 30 procent mužů.

Vyšší riziko osteoporózy mají mají kromě žen po menopauze lidé s extrémně nízkou tělesnou hmotností, kuřáci nebo nemocní s chronickými nemocemi a dlouhodobě užívajícími některé léky. Příznaky mohou být bolesti zad nebo snížení tělesné výšky v produktivním věku o více než tři centimetry.

Jako prevence se doporučuje přijímat kolem 1300 miligramů vápníku denně. Jeho nejvýznamnějšími zdroji jsou tvrdé sýry, tvaroh, kefír, jogurt nebo ryby jako sardinky a losos. „Potraviny s vyšším obsahem vápníku je dobré jíst hlavně ve večerních hodinách, vápník se lépe vstřebává v noci. Pozitivní vliv na vstřebávání vápníku má vitamín D, který získáme ze slunečního záření, z ryb, vajec a sýrů,“ řekla vedoucí nutriční terapeutka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Lucie Růžičková. Zásadní je také dostatek pohybu, například rychlá chůze, jízda na kole nebo cvičení jako pilates nebo jóga.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?