Labutí píseň za miliardu

3. 2. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Projekt elektronických zdravotnických knížek IZIP dostal poslední šanci přesvědčit o svém smyslu.


Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny pověřila ředitele Pavla Horáka vyjednáváním o podmínkách nákupu většinového podílu ve společnosti IZIP. Ta provozuje kritizované a nepříliš funkční elektronické zdravotní knížky pacientů.

Jasno o konkrétních podmínkách transakce by mělo být do konce dubna.

Už nyní je však zřejmé, že padl plán nákupu za tržní cenu. Správní rada je ochotna schválit maximálně cenu nominální. Ta za zbývající 95procentní podíl činí 2,28 milionu korun. (Pět procent akcií za 120 tisíc korun pojišťovna koupila již v létě.)

Naproti tomu tržní ocenění je zhruba o čtyři řády vyšší.

Posudek firmy Mazars Consulting hovoří o třech miliardách, společnost PwC cenu stanovila na 860 až 1403 milionů korun.

»Osobně bych viděl jako nejvhodnější symbolickou korunu,« říká člen správní rady a poslanec za TOP 09 Jiří Skalický.

VZP totiž do vývoje IZIP investovala už přes 1,1 miliardy korun. Teď tedy vlastně kupuje to, co již jednou zaplatila.

Poslední šance

Kromě ceny má ale nákup společnosti IZIP ještě další háčky.

Není třeba vůbec jasné, jestli elektronické zdravotní knížky zajistí původně slibovaný přínos, tedy úspory.

»Věříme, že do zdravotnictví dokážeme vrátit deset procent nákladů,« říká ředitel IZIP Jiří Pašek. Ovšem za deset let provozu to nikdo exaktně nespočítal.

»Je to opravdu zvláštní. Přitom už jeden pilotní projekt, který to měl prokázat či vyvrátit, běžel,« diví se Skalický.

VZP to nyní chce ověřit ve dvou pilotních krajích. Tentokrát už má jít o definitivně poslední šanci, aby IZIP prokázal, že opravdu dokáže ušetřit peníze.

»Podle návrhu managementu jsme tento pilotní projekt odsouhlasili. Až bude správní rada s konkrétními efekty nasazení elektronických zdravotních knížek seznámena, tak je připravena rozhodovat, co se společností IZIP bude dál,« dodává předseda správní rady Marek Šnajdr.

Zejména se hraje o skutečnost, jestli nakonec správní rada souhlas s koupí IZIP udělí, či nikoliv. Zatím se však zdá, že ano.

»Mělo by se to udělat už jenom proto, aby systém vyvinutý za peníze VZP nemohla potom využívat jako konkurenční nástroj jiná pojišťovna,« dává logický argument náměstek ministra zdravotnictví Jiří Schlanger.

Prázdná schránka

Ještě před samotným nákupem je ale nutné vyřešit i další otazníky.

Z auditorské zprávy, kterou si nechala pojišťovna udělat, vyplynulo, že za samotným projektem elektronických knížek nestojí přímo firma IZIP, ale subdodavatel MD Access (v jejím představenstvu figurují Pavel Hronek a Jiří Pašek z IZIP).

»IZIP je v podstatě taková prázdná skořápka, kdy 90 až 95 procent veškeré práce a know-how drží subdodavatelská firma,« říká člen Správní rady VZP a poslanec za Věci veřejné Michal Babák.

Podle něho je tak nutné napřed vyřešit všechny okolnosti vztahu mezi MD Access a IZIP. Jinak by hrozil podobný případ jako s pražskou opencard.

VZP by sice formálně vlastnila projekt elektronických zdravotních knížek, ale většinu práv a znalostí by měl soukromý subjekt, který by nadále získával většinu z výdajů pojišťovny na IZIP.

Správní rada také s překvapením zjistila, že ačkoliv je IZIP referenčním projektem Evropské unie, jeho data nejsou s těmi evropskými kompatibilní.

Bez internetu to nejde

Ani po vyřešení všech zmíněných problémů není nikde psáno, že se se značkou IZIP budou pojištěnci potkávat i nadále.

Část členů správní rady totiž zastává názor, že by bylo nejlepší problémového a drahého projektu se úplně zbavit.

»Pro mne nejlepší varianta je prostě odepsat veškeré investice, projekt ukončit a přijít s něčím lepším a levnějším,« říká jeden ze zastánců tohoto přístupu poslanec Babák.

Jak však připomíná Skalický, VZP se v dnešní době bez elektronické komunikace s pojištěnci prostě neobejde.

»Proto jsem souhlasil s pilotním projektem, tím se dá zjistit, jestli by se na základech IZIP dal postavit nový komunikační systém pojišťovny s pojištěnci a lékaři,« vysvětluje.

Představoval by si to tak, že kdyby se systém osvědčil, tak by se IZIP koupil, »vykuchal se« o vložená data a na tom by se postavila nová komunikační platforma, která by pokračovala pod značkou VZP.

Budoucnost je růžová

Samotný IZIP se ale konce projektu nebojí.

»Že by správní rada nedala souhlas k odkupu, si vůbec nepřipouštíme,« řekl Ekonomu ředitel komunikace firmy IZIP Tomáš Staněk.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?