Léčba protony v úhradové vyhlášce od ledna 2015 nebude

15. 12. 2014 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčba protony v úhradové vyhlášce od ledna 2015 nebude, zdravotní pojišťovny ji nadále budou hradit individuálně jen pacientům s doporučením týmu komplexního onkologického centra. Ministerstvo zdravotnictví zahrne tuto léčbu do novely, která by měla vyjít v půli roku, sdělila ČTK mluvčí pražského protonového centra Iva Taťounová.


Informaci o odkladu poskytlo ministerstvo s tím, že v návrhu vyhlášky se vyskytla nepřesnost, která by znamenala, že protony nemohou být léčeny nádory většiny pacientů, včetně dětí.

„Pro klienty Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se nic nemění. Stejně jako doposud platí, že pokud jim odborníci z kteréhokoliv komplexního onkologického centra indikují protonovou terapii jako skutečně nezbytnou, pojišťovna jim ji uhradí. Doposud takto schválila léčbu protonovým zářením šedesáti svým klientům,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Odborné společnosti při jednání o textu vyhlášky upozornily, že protony by podle návrhu mohlo být léčeno pouze časné stadium rakoviny prostaty. Naopak nádory v blízkosti životně důležitých orgánů by se protony ozařovat nemohly. „To je v naprostém rozporu s tím, pro co je protonová léčba ceněna. Tím, že protony cílí přesně a pouze na nádor, dokážou lékaři ochránit od záření mozek, srdce či plíce, tím omezí rizika spojená s běžným ozařováním,“ uvedla Taťounová.

„Jediné, co lze ve zprávě protonového centra označit za fakta, je, že schůzka se konala, vyhlášku lze doplnit do poloviny příštího roku a je potřeba, aby výkon ještě znovu společně posoudili odborníci,“ uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Lenka Poliaková z ministerstva zdravotnictví potvrdila, že protonovou léčbu z úhradové vyhlášky skutečně vyřadili. „Důvodem byla cena. Samo pražské protonové centrum totiž přišlo s tím, že se mu nelíbí, jak je stanovena kalkulace výkonu,“ napsal server Aktuálně.cz.

Podle předsedy sněmovního zdravotního výboru profesora Rostislava Vyzuly (ANO) měla být protonová léčba hrazena z pojištění od července, a to hlavně u dětí s nádory hlavy. „Protonové centrum mělo podle návrhu vyhlášky dostávat 19.000 korun za jednu frakci ozáření. Centrum ale chtělo výrazně víc, ke shodě proto nedošlo. Protonová terapie proto v sazebníku nebude,“ řekl webu Vyzula.

Soukromé protonové centrum v areálu Nemocnice Na Bulovce za 3,5 miliardy korun bylo otevřeno v prosinci 2012. Smlouvu má jen s Vojenskou zdravotní pojišťovnou, ostatní mu platí za léčení každého klienta individuálně. Smlouva o smlouvě budoucí s VZP, již v roce 2006 podepsal tehdejší nucený správce VZP, zajišťovala centru po dobu 15 let každý rok 1600 pacientů za miliardu korun. Ročně přitom v ČR plynou na ozařování asi dvě miliardy.

Letos v červenci arbitři neplatnost dokumentu potvrdili, čeká se ještě na vyjádření soudu. Správní rada VZP zatím schválila návrh smlouvy s úhradou ozařování do 50 milionů korun ročně, centrum ji odmítlo. VZP kvůli vyšší ceně pražského centra spolupráci s ním ukončila a posílá všechny pacienty na ozařování do centra v Mnichově.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?