Léčebnu tuberkulózy v Humpolci čeká úsporný provoz

16. 11. 2012 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Léčebna tuberkulózy a respiračních onemocnění v Humpolci na Pelhřimovsku se dostala do finančních potíží. V průběhu roku se razantně snížil počet pacientů, což společně se zpožděnými platbami od zdravotních pojišťoven způsobilo ke konci září propad příjmů přibližně o dva miliony korun. Radnice proto chystá pro příští rok úsporný provoz. O konkrétních opatřeních budou radní rozhodovat začátkem prosince. ČTK to řekl starosta Jiří Kučera (ODS).


Léčebna je městskou příspěvkovou organizací. „Pokud by se dostala do potíží opakovaně, ze zákona musí zaniknout. Uvidíme, jaká bude situace na konci roku, zařízení má u zdravotních pojišťoven velké pohledávky,“ řekl Kučera.

Na poklesu počtu pacientů podle starosty může mít vliv také celkový úbytek onemocnění dýchacích cest v zemi. „Podobných léčeben bylo v Česku 15 a zbylo jich sedm,“ uvedl Kučera. Na Vysočině byla léčebna respiračních onemocnění vedle Humpolce také na Buchtově kopci, kde působila jako součást nemocnice v Novém Městě na Moravě. Sanatorium bylo zrušeno kvůli nízkému počtu pacientů i špatnému technickému stavu budov ke konci roku 2011.

Město má podle Kučery zájem léčebnu udržet. „Variant je víc. Je možné snížit výdaje, šetřit je možné na energiích, možná je také změna některých akutních lůžek na lůžka následné péče. Ve hře je i varianta pronájmu nějakému silnějšímu subjektu, který by léčebnu dále provozoval,“ řekl starosta. Podle něj by však bylo nelogické, aby město provozní ztráty pokrývalo ze svého rozpočtu. Zařízení podle starosty nemá jen místní charakter. Přímo z Humpolecka je tam maximálně pětina pacientů, ostatní jsou z celé země.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?