Lékař vyhozený za rozhovor se soudí, kolegové se ho zastávají

17. 1. 2012 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor primáře mostecké chirurgie Sáši Štembery s Krajskou zdravotní o neplatnost jeho výpovědi zatím soud nerozhodl a případ odročil na 20. února. Krajská zdravotní spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji.


Několik Štemberových kolegů hovoří o tom, že výpověď mohla být spíše odvetou za to, že lékař vypovídal na policii v kauze předražených nákupů přístrojů. Krajská zdravotní to popírá, podle ní Štembera rozhovorem hrubě porušil předpisy.

Dvaašedesátiletý lékař se ocitl bez práce loni v únoru, tedy v době, kdy vrcholila kampaň lékařských odborů za vyšší platy. Den před tím zvedl telefon redaktorovi severočeské MfD. Nejdřív ho odkázal na tiskového mluvčího firmy, ale nechal se nakonec přesvědčit k rozhovoru, když se novinář začal ptát jako potenciální pacient. „Operovat budeme už jen do 20. února. A to nejen objednané pacienty, nemůžeme zajistit ani akutní péči,“ řekl Štembera. Vedení nemocnic ho okamžitě propustilo.

Krajská zdravotní argumentuje především interní směrnicí, která v roce 2008 zaměstnancům zakázala vyjadřovat se do médií o jejich práci. „Samozřejmě nelze pominout právo na svobodné projevení se, ale musí odlišit, že jde o jeho soukromý názor,“ uvedl dnes u soudu vedoucí odboru, který za vnitřní předpisy zodpovídá.

Štembera prý neví, že by kdy školením o mediálním chování prošel. Při jednání vyšlo najevo, že Krajská zdravotní veškeré směrnice umisťuje na intranet a považuje za samozřejmé, že je všichni zaměstnanci čtou. Rovnocennou náhradu za podpis pod dokumenty ale nemá. „Záměr intranetu byl takový, že zaznamená, co si kdo přečetl. To se bohužel technicky nepodařilo,“ uvedl vedoucí odboru. I tak ale mají zaměstnanci intranet pravidelně pročítat. „Je pro mě nemyslitelné, aby na pozici primáře pracoval někdo, kdo by neznal tyto předpisy,“ uvedl náměstek ředitele nemocnic Jan Lami.

Dva lékaři z mostecké nemocnice u soudu uvedli, že příval směrnic nelze zvládnout. „Chrlí se papíry a jen málokterý vedoucí má kapacitu na to, aby vůbec sháněl podpisy,“ řekl primář mosteckého dětského oddělení Jiří Biolek. Dodal, že pozornost na intranetu věnují lékaři jiným informacím, například upozorněním na problematické léky. „Prioritu mají informace, které jsou prospěšné pro léčbu,“ uvedl. Soudí, že Šembera je výborný lékař, který neměl jediný prohřešek proti pracovní kázni, a proto je škoda, že dostal výpověď.

Další mostečtí lékaři se v minulosti vyjádřili v tom smyslu, že nezvykle tvrdý postup vedení souvisí spíš s tím, že Štembera jako jeden z mála otevřeně vypovídal na policii v kauze předražených přístrojů, kvůli nimž společnosti hrozí ztráta dotací až 417 milionů korun. Navíc v minulosti kritizoval další nehospodárnosti nemocničního kolosu, který má 6500 zaměstnanců. Vedení firmy to odmítá, takové porušení kázně prý bylo nepřípustné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?