Lékaři bojují dál, ministr zatím čeká

13. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Z opavské nemocnice chtějí odejít dvě třetiny lékařů. Všichni porodníci, většina ortopedů, chirurgů, urologů i internistů. Náhrada není.


Čtyřiatřicetiletá Martina Chmelíková je těhotná. První dítě čeká na začátku března. Kde jej porodí, neví. V opavské porodnici dali všichni lékaři výpověď. Pokud skutečně odejdou, porodnice se stejně jako zhruba dvacítka dalších oddělení zavře.

„Zkoušela jsem se ptát v pojišťovně, ale zatím nikdo neví, co od března bude. Když jsem volala do Ostravy do jiných nemocnic, řekli mi, že dopředu mi místo nezajistí. Mám prý když tak přijet, a uvidí se,“ líčí Chmelíková.

Bojí se, že právě první březnový týden zavládne chaos. „Je to pro mě hrozně stresující,“ popisuje Chmelíková.

Zlomenina? Do Ostravy

V opavské nemocnici zůstanou jen čtyři oddělení. Lidé také mohou přijet na pohotovost, ale jen k všeobecnému lékaři na Lékařské službě první pomoci, který tam slouží do dvaadvaceti hodin.

„Na jednotlivých odděleních pohotovost nebude,“ upřesňuje ředitel nemocnice Milan Cvek. Znamená to mimo jiné, že se zlomenou nohou či rukou už lidé nepojedou na opavskou chirurgickou pohotovost. Po dvaadvacáté hodině pak všichni najdou pomoc až v Ostravě. V Opavě se zastaví i plánované operace. „Zatím je nerušíme, ale pacienty upozorňujeme, aby si předem ověřili, zda jim operační výkon v termínu provedeme,“ říká Cvek.

V případě zranění třeba při autonehodě záchranka bude muset zraněné odvézt do jiné nejbližší nemocnice, pravděpodobně do Ostravy. V polovině února také nemocnice začne propouštět pacienty z lůžkových oddělení a nebude přijímat nové.

Krajský úřad zatím nabídl lékařům, že jim platy zvýší, ale za cenu zastavení investic do jednotlivých nemocnic. To lékaři odmítli. „Nechceme peníze z veřejných financí, žádáme systémové změny. Aby se peníze z našeho zdravotního pojištění vrátily zpátky do systému a nemocnic,“ zdůvodnil lékař a předseda opavských odborů Dalibor Hudec.

Mezi lékaři v nemocnici panují i obavy, za rozhodnutím si však stojí. „Nechceme dál snášet stovky hodin přesčasů a čekání na reformu. To vše za sto až sto padesát korun hrubého na hodinu. Chceme, aby se zbytečně neplýtvalo za léky, aby se nekupovaly předražené přístroje s tučnými provizemi pro vybrané jedince a aby pacienty neoperoval někdo, kdo pracuje v kuse osmačtyřicet a více hodin,“ zdůvodňuje Hudec. Pokračuje druhá vlna výpovědí, organizátoři kampaně jednají s dalšími lékaři.

Ministerstvo zdravotnictví nereaguje na výzvy hejtmana, primátora ani lékařů. Podle ministra Leoše Hegera zatím není situace v Česku tak vážná, aby zásadně ohrozila zdravotní péči. Apeluje na lékaře, aby byli trpěliví, ministerstvo na reformě pracuje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?