Lékaři by neměli před pacienty tajit, že nemocnice nemá na léčbu

29. 8. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři by podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála měli říct pacientovi, že mu nemohou dát péči na nejvyšší úrovni, když na to nemocnice není vybavena, nebo nemá dost peněz od pojišťoven.


Reformní zákon o zdravotních službách nově připouští poskytnutí péče na náležité úrovni, tedy i podle vybavení a peněz nemocnice. Pacient se to ale nedozví, takže nemůže jít jinam, kde by dostal lepší péči, řekl Dostál.

Občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců připravilo pro jednání ve sněmovně kompromisní pozměňovací návrh. Výjimka „konkrétních podmínek a objektivních okolností“ se má přesunout z obecné definice do paragrafu o povinnostech zdravotníka.

„Nejdůležitějším právem pacienta je právo na kvalitní zdravotní péči,“ zdůraznil Dostál. Nyní platí, že když lékař nedodržením léčebného postupu, lege artis, poškodí pacienta, může se pacient domáhat odškodnění.

„Nový zákon pojem lege artis zužuje, tím práva pacientů omezuje,“ uvedl právník. Norma chrání lékaře, kteří poskytují péči ve špatně vybavené nemocnici. S tím Dostál souhlasí. Je ale proti tomu, aby chránila manažery nemocnic, kteří mají kvalitní vybavení a peníze na léčení zajistit. Pozměňovacím návrhem by zodpovědnost manažerům zůstala.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že práva pacientů reformními zákony posílí. Zlepší se třeba přístup pacientů ke zdravotní dokumentaci, nebo mohou v notářsky ověřeném dokumentu určit, jaký rozsah péče si přejí, až budou ve vážném zdravotním stavu a nebudou o sobě moci rozhodovat.

„Pokud nový zákon snižuje měřítko kvality péče, je to jen blud, že práva pacientů posiluje,“ poznamenal Dostál. Pokud se sníží měřítko kvality péče, sníží se tím podle něj i rozsah toho, o čem má lékař pacienta poučit. Lékař tak nemusí pacientovi říci o moderních a drahých metodách léčby, když nemocnice na to nemá od pojišťoven peníze.

Onkologové či lékaři z center pro léčbu roztroušené sklerózy už v zájmu svých pacientů na nedostatek peněz pro kvalitní léčbu upozorňují veřejně. Nechtějí prý rozhodovat, kterému pacientovi poskytnou drahý lék. Žádají politiky, aby to v zákoně stanovili sami.

Platforma zdravotních pojištěnců informuje v sérii seminářů pacienty po celé republice o jejich právech. Připravuje podobné semináře i pro lékaře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?