Lékaři hrozí odmítnutím přesčasů. Kolaps na dohled

18. 1. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocniční lékaři kromě výpovědí mají i další hrozbu: odmítají sloužit přesčasy. To by znamenalo, že péče o pacienty by v nemocnicích mohla zkolabovat už za 14 dní. "Na základě dohody o pracovní činnosti lékaři slouží přesčasy a tyto dohody mají výpovědní lhůtu 14 dní," řekl Právu internista z Nového Města na Moravě Pavel Vávra, jenž je jedním z těch, kteří podali výpověď ke konci roku, a z nemocnice tedy odejde k 1. březnu.


„Po vypovězení těchto dohod ztrácí zaměstnavatel nástroj k tomu, aby lékaře k práci v přesčasech donutil. Reálně tak hrozí, že péče v nemocnicích, kde dohody vypovědí, zkolabuje už začátkem února,“ uvedl Vávra.
Poprvé hrozba zazněla před několika dny na tiskové konferenci Lékařského odborového klubu a už má první odezvu. Sloužit přesčasy už odmítají některá oddělení gynekologicko-porodnické kliniky U Apolináře v Praze. 24 lékařů tam podepsalo dopis o vypovězení dohody o vykonávání služeb. Vedení nemocnice i kliniky s nimi nyní jedná.
Podobně je tomu i v Brně. Tam se v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie rozhodli nesloužit přesčasy od 1. března.
„Jsme znepokojeni pasivní vládní i parlamentní politikou, která bagatelizuje důsledky personální devastace českého zdravotnictví,“ píší lékaři z tohoto centra ve svém prohlášení. A dodávají: „Rozhodli jsme se vyjádřit podporu akci Děkujeme, odcházíme odmítnutím pracovní pohotovosti a práce přesčas nad zákonem stanovený roční limit 150 hodin s platností od 1. března.“

Situace v březnu bude kritická

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel řekl v pondělí Právu, že „situace po 1. březnu může být kritická“.
(Pokračování na str. 4)

Lékaři hrozí odmítnutím přesčasů
(Pokračování ze str. 1)
„Pokud ministerstvo zdravotnictví nesplní požadavky lékařů ve výpovědi, není možné očekávat, že po 1. březnu budou nemocnice standardně fungovat. Odchod skoro čtvrtiny nemocničních lékařů by znamenal kolaps systému. Na situaci v nemocnicích budou mít vliv nejen odcházející lékaři, ale i jejich zůstávající kolegové, kteří odmítají zajišťovat práci na jiných pracovištích, a dále lékaři, již podávají výpověď z dohod o přesčasové práci.“

Stahují výpovědi

Z jihu Moravy přišly v pondělí zprávy, že někteří tamní lékaři stahují výpovědi. Jde však jen o jednotlivce.
Ve vyškovské nemocnici ze 48 výpovědí ji stáhli čtyři lékaři, ve FN u sv. Anny podalo výpověď 142 lékařů a sedm ji vzalo zpět. Ve FN Brno stáhlo výpověď šest lékařů, ač původně jich podalo 139.
Engel Právu potvrdil, že každý lékař v době výpovědi ji může vzít zpět, ale nečeká, že půjde o masovou záležitost. „Naopak se nám hlásí další, kteří výpověď podávají a odejdou z nemocnic později,“ řekl Engel.
Krizový scénář už má i ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev. Právu řekl, že pokud všichni lékaři, kteří podali výpověď, skutečně odejdou, plánovaná péče nebude poskytována prakticky vůbec. „Akutní péči by bylo možné poskytovat pouze v součinnosti lidí v opravdu mimořádném režimu.“

Senát dnes o zdravotnictví

Aktuální situací v českém zdravotnictví se bude zabývat konference, kterou dnes pořádá předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Právu řekl, že konference by mohla přispět k řešení vážné situace. Vystoupí na ní ministr zdravotnictví Leoš Heger, ale i představitelé lékařských odborů a organizací.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?