Lékaři napadli vznik nové fakulty na Ostravské univerzitě

30. 6. 2010 8:42
přidejte názor
Autor: Redakce
Ustavení Lékařské fakulty Ostravské univerzity vyvolalo bouři nevole a spory mezi odborníky. K protestům se připojily všechny lékařské fakulty v republice. Protestující odborníci zpochybňují kvalitu výuky na nové fakultě, píší dnešní Lidové noviny.


Kvůli okolnostem vzniku nové fakulty odstoupili členové pracovní skupiny, kterou si pro obor lékařství zřídila akreditační komise. Ostravská univerzita ale pokračuje s přípravou.

Podle LN akreditační komise schválila zřízení fakulty a zahájení výuky lékařů i přes protesty odborníků, kteří se k něm vyjadřovali. „Nepřesvědčili nás především o tom, že výuku mají dostatečně garantovanou odborníky,“ řekla novinám nyní už bývalá členka pracovní skupiny Anna Vašků.

Na olomoucké lékařské fakultě dokonce nevylučují v souvislosti s Ostravou porušení etických principů. Členové lékařské komory je prý upozornili, že kopie některých podkladů pro výuku jsou téměř totožné s olomouckými.

Předsedové akademických senátů všech sedmi lékařských fakult v Česku podepsali prohlášení, podle něhož fakta v rezignačním dopise dovolují pochybovat o plné objektivitě akreditačního procesu.

Ostravská univerzita ale pokračuje s přípravou a rektor Jiří Močkoř si myslí, že hlavním důvodem odporu proti vzniku nové fakulty je řevnivost ostatních.

„Nějaká venkovská univerzita vstoupila do výsostného území těch tradičních - a prosadila se,“ dodal Močkoř. Ostravská univerzita vypisuje přijímací řízení a podle Močkoře má sedm set přihlášek, brát však bude maximálně sto studentů.

Akreditační komise před udělením souhlasu dlouho váhala a kritizovala předložené seznamy učitelů nové fakulty. Podle ní byli často příliš staří, nerozvíjející vědeckou činnost nebo nepřipadalo v úvahu, aby vedli výuku v Ostravě a současně řídili špičková pracoviště v Praze.

Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková souhlas zdůvodnila mimořádným dozorem nad výukou budoucích lékařů. „Akreditaci udělili pouze na čtyři roky. I to je ale podle protestujících netypické: sama výuka lékařů totiž trvá šest let,“ píší LN.

O tom, že Ostravská univerzita získala akreditaci oboru všeobecné lékařství informovala ČTK v polovině letošního dubna. Podle tehdejší informace se tak současná fakulta zdravotnických studií změní na plnohodnotnou lékařskou fakultu a první studenti nastoupí už na podzim. Podle rektora předcházely akreditaci rozsáhlé přípravy včetně dohod s ostravskou fakultní nemocnicí, která doposud neměla přímou vazbu na univerzitní pracoviště.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) v dubnu řekl, že získání akreditace nebylo jednoduché. „Museli jsme to prosazovat proti odporu řady etablovaných univerzit, které to vnímaly jako konkurenci. Prosazovali jsme to proti byrokracii v Praze, která nám tady dlouhodobě nepřeje,“ podotkl Kajnar.

Dosavadní fakulta zdravotnických studií v Ostravě má přibližně 1600 studentů a připravuje odborníky například pro nukleární medicínu, ochranu veřejného zdraví či rychlou záchrannou službu. Mezi její absolventy patří také zdravotní sestry, porodní asistentky nebo fyzioterapeuti a laboranti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?