Lékaři nemocnic Moravskoslezského kraje si o 6,25 pct nepřilepší

14. 2. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v nemocnicích pod správou Moravskoslezského kraje se zatím nedočkají slíbeného navýšení platů o 6,25 procenta. Hejtmanův náměstek Karel Konečný (KSČM) dnes ČTK řekl, že ministerstvo zdravotnictví sice navýšení platů přislíbilo, nicméně neposlalo žádné peníze a kraj z vlastního rozpočtu není schopen toto navýšení financovat.


„Ministr (zdravotnictví Leoš Heger) na to neposlal peníze. Něco slibuje, ale peníze nepošle. Vycházíme z toho, co mají dnes nemocnice nasmlouvané se zdravotními pojišťovnami, a podle toho je stanovena i mzdová úroveň v jednotlivých nemocnicích,“ uvedl Konečný.

Dodal, že meziročně platy v krajských nemocnicích vzrostou, ale určitě to nebude o slíbených 6,25 procenta. „My na to skutečně prostředky nemáme. Je to složité a trošku zazlívám ministrovi, že sliboval něco, co sám nezabezpečil. Zdravotní pojišťovny signalizují, že nejsou připraveny na tyto zvýšené požadavky nějakým způsobem reagovat. Přes 90 procent příjmů našich nemocnic tvoří příjem ze zdravotních pojišťoven,“ uvedl Konečný. Doplnil, že pokud by měl kraj přispět na navýšení platů v nemocnicích, musel by omezit například některé plánované investice - odstraňování havarijních stavů v některých zdravotnických zařízeních.

Na růstu příjmů zdravotníků se loni na jaře dohodly lékařské odbory s ministrem zdravotnictví pod tlakem protestní akce Děkujeme, odcházíme, v níž výpověď z práce podala skoro pětina nemocničních doktorů. Odboráři tehdy s Hegerem podepsali memorandum, které se zmiňuje o desetiprocentním zvýšení platů. Heger před časem uvedl, že to není kvůli ekonomické situaci možné. Nabídl zvýšení o 6,25 procenta, od pololetí pak případně ještě o 3,75 procenta. Státním nemocnicím dal ministr k navýšení platů příkaz a zároveň je vyzval k omezení investic, aby na platy měly. O stejný postup požádal kraje a další zřizovatele nemocnic.

„Je to snaha odhazovat problém na někoho jiného,“ míní Konečný. Podle něj sice lékaři zatím hromadnými odchody podobně jako loni nehrozí, nicméně riziko, že by se situace mohla opakovat, stále trvá. Z krajských nemocnic a Městské nemocnice v Ostravě chtělo loni odejít více než 560 lékařů, většina z nich nakonec své výpovědi stáhla.

Podle mluvčího ostravské fakultní nemocnice Tomáše Oborného nemocnice navýšení platů o 6,25 procenta dodrží, nicméně nepůjde o navýšení tabulkových platů, ale motivační složky. Podle mluvčího to pro nemocnici bude znamenat navýšení nákladů v řádech desítek milionů korun ročně. Peníze chce najít pomocí dalších úspor.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?