Lékaři: Odkryjte všechny karty

7. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři boleslavské nemocnice kritizují vedení za dostavbu jednoho z pavilonů. Někteří z nich přišli o své funkce.


V Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi to vře. Na jedné straně barikády stojí více než třetina zaměstnanců nemocnice a na druhé jejich vedení. V úterý v jednu hodinu odpoledne byla v jídelně nemocnice půlhodinová protestní akce.

Někteří z lékařů a personálu využili práva na pauzu na oběd a přerušili práci. Přestože od minulého týdne vedení nemocnice tlačilo na protestující a většina primářů svým podřízeným účast na akci nedoporučila, přišlo asi šedesát lidí.

Původně byla akce načasována na dobu, kdy měl středočeský hejtman David Rath poklepat na základní kámen dostavby areálu. Rath se zřejmě ale zalekl chystaného protestu a celý akt přesunul na dopoledne. V jedenáct se pak zúčastnil předem oznámené schůzky s primáři, kde ale řešil pouze ekonomickou situaci nemocnice.

Lékařům, kteří už žádné další protesty neplánují, se nelíbí neprůhlednost udělení veřejné zakázky na dostavbu jednoho z pavilonů. Mají k tomu důvod. Mladoboleslavští lékaři mají totiž ve stavbě svoje peníze. Po vlně kritiky navíc dva z nespokojených lékařů přišli o své primariáty. Jedním z nich je anesteziolog Jiří Nováček.

„V kolektivní smlouvě stojí, že ze zisku máme čtyřicet procent výplaty. Vzhledem k tomu, že první splátka sto milionů korun jde z nemocničních peněz, logicky nás zajímá, co za naše peníze dostaneme,“ vysvětluje Nováček. Podle svých slov jen plní dohodu s ministrem zdravotnictví, uzavřenou při akci Děkujeme, odcházíme, že se budou snažit rozkrývat netransparentní zakázky.

Zaměstnanci nemocnice již v březnu přišli s peticí adresovanou hejtmanovi. Pod ní připojilo svůj podpis šest set lidí.

Vedení: Nikoho netrestáme

Krátce poté, co nespokojení zaměstnanci zaslali petici i předsedovi krajů Michalu Haškovi, začaly v nemocnici personální změny. Post primáře Centrální operační služby, který zastával anesteziolog Jiří Nováček, ředitel nemocnice zrušil.

Na místo šéfa neurologie, kterým je Martin Koutný, bylo vypsáno výběrové řízení. Vedení nemocnice odmítá, že by personální kroky měly souvislost s protesty lékařů. Místo šéfa operační služby bylo prý nadbytečné a primář neurologie zase selhal, když nedokázal získat licenci pro centrum mozkové příhody.

Navíc je prý oddělení ve ztrátě. „Do výběrového řízení se může přihlásit i doktor Koutný. Pokud zvítězí, bude primářem nadále,“ tvrdí mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková.

Jiří Nováček je však přesvědčen, že mezi jejich aktivitou a personálními změnami je přímá souvislost. „Předminulý čtvrtek byl ředitel u hejtmana a hned v pátek podnikl oba zmíněné kroky,“ tvrdí Nováček, který však připouští, že nemocnice se bez zrušeného postu obejde.

A Martin Koutný? Ten se bude bránit prostřednictvím svého právníka. „Slíbil jsem mu, že se nebudu k věci dál vyjadřovat. Ale mohu říci, že situace je tu velmi vyhrocená,“ potvrzuje Koutný.

V nemocnici panuje strach. „Lidé se bojí o práci,“ potvrzuje primářka dětského oddělení Alena Štolcová. Většina sester tvrdí, že o kauze nic neví. „Myslím, že personál je spíše na straně protestujících, ale těžko říci, když se o tom lidé bojí mluvit nahlas,“ říká jedna ze sester gynekologickoporodnického oddělení.

Mluvčí Středočeského kraje Berill Mascheková odmítá ovlivňování ze strany hejtmana. „Všechny personální kroky jsou zcela v kompetenci ředitele,“ brání se Mascheková. Kraj je stoprocentním vlastníkem nemocnice.

Protesty lékařů jsou zřejmě i důvodem pátečního nástupu senátora, královéhradeckého krajského zastupitele a ředitele soukromé nemocnice ve Vrchlabí Vladimíra Drymla na místo ekonomického poradce. Tím se stal na žádost středočeského hejtmana Davida Ratha.

Dryml má nemocnici, která je druhým rokem ve ztrátě, pomoci vylepšit hospodaření. Hned v pátek si ale Dryml zavolal Nováčka a řekl mu, že je v nemocnici především proto, aby uklidnil situaci.

Lékařům se nelíbilo, že kolem způsobu udělení veřejné zakázky na dostavbu je mnoho pochybností. Dokonce se obrátili na nevládní organizaci Transparency International.

„Naše právní poradna se tímto případem začala zabývat nedávno. Zatím se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ říká vedoucí právní poradny Vladan Brož. Doufá, že materiály se jim podaří získat do konce následujícího týdne.

O případ se zajímá i protikorupční policie.

ZAKÁZKA, KTERÁ VZBUZUJE NEDŮVĚRU

Podezřelé výběrové řízení na dostavbu nemocnice si již před časem vyžádalo pozornost veřejnosti. Zakázku nakonec získala developerská izraelskokyperská firma Neocity Ron, přestože nemá žádné zkušenosti se stavitelstvím. Podmínky řízení však splnila díky spojení s karlovarskou společností Baustav, která již na kontě stavby má, a to dokonce i nemocniční.

Stavbu staví pardubická firma Chládek a Tintěra zaměřená na silniční stavitelství.

Protestující lékaři se domnívají, že ředitel neměl právo podepsat smlouvu, v níž se nemocnice zavazuje splatit první splátku ze svých peněz. O zakázkách dražších než dva miliony korun totiž může rozhodovat jen zastupitelstvo Středočeského kraje. To se také uvolilo zaplatit celou částku. Lékaři proto chtějí vědět, proč ředitel přesto uvolnil peníze z majetku nemocnice.

„Odporuje to platnému usnesení zastupitelstva kraje. Všechny ostatní nemocnice mají stavební investice stoprocentně dotované krajem,“ říká anesteziolog mladoboleslavské nemocnice Jiří Nováček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?