Lékaři odmítají plán zrušit anonymitu dárců spermií a vajíček

14. 2. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se vede boj o prolomení anonymity dárců spermií a vajíček pro umělé oplodnění. Skupina poslanců kolem Marka Bendy (ODS) argumentuje právy dítěte, dárci by měli být se jmény a rodnými čísly v matrikách. Ministerstvo zdravotnictví to odmítá. Odradí to prý dárce, a tak by české páry musely jezdit na umělé oplodnění do ciziny, jako se to stalo po zavedení registru dárců třeba ve Švédsku či Británii.


V anketě mezi klienty center asistované reprodukce lékaři zjistili, že po zrušení anonymity dárci skončí. Anonymita vyhovuje i příjemcům.

Podle navržené změny by se člověk v 18 letech dozvěděl jméno dárce, tedy svého biologického rodiče, a mohl by ho vyhledat. Lékaři jsou proti, a to i kdyby zákon garantoval, že člověk nesmí mít na svého biologického rodiče ekonomické požadavky. Prolomení anonymity prosazují některé země EU a vyplývá i z dohod o právech dítěte.

Odborná společnost svolala na čtvrtek seminář do sněmovny, aby upozornila na rizika prolomení anonymity dárců. „Změna by zcela jistě vedla k ukončení dárcovských programů z důvodu nezájmu dárců, a tím k podstatnému zhoršení úspěšnosti léčby neplodnosti,“ řekl ČTK vedoucí lékař Centra reprodukční medicíny GEST Jan Šulc.

Ministerstvo podle náměstka Ferdinanda Poláka (ODS) s prolomením anonymity dárců nesouhlasí. „Myslíme si, že by to vedlo ke zhoršení podmínek fungování dárcovství v ČR,“ řekl ČTK. Pokud Sněmovna i přesto většinou hlasů změnu schválí, považoval by to Polák za špatný krok. „Rozhodně se přimlouvám za to tento návrh nepodpořit,“ dodal.

Před zánikem dárcovských programů kvůli zrušení anonymity dárců varovalo Sdružení center asistované reprodukce, je v něm 26 pracovišť z celé ČR. Připouštějí vznik tzv. Open identity, tedy možnosti darovat buňky neanonymně, musí ale dál zůstat možnost i anonymního darování.

Tento přístup už některé země zvolily a podle Šulce by byl přijatelný i pro ČR. Řešilo by to případy, kdy by sestra pomohla darováním vajíček sestře, případně bratr darováním spermií bratrovi. Tím, že nyní je darování pohlavních buněk anonymní, není tato rodinná pomoc v ČR zatím možná.

Darovat vajíčka lze do 35 let, spermie do 40 let. Celkové počty dárců v ČR nelze odhadnout, protože neexistuje registr dárců. Podle Šulce to jistě budou stovky lidí, možná i tisíce, kteří zárodečné buňky darují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?