Lékaři se chystají k odchodu, rada ředitele neodvolala

19. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Situace v Uherskohradišťské nemocnici se ani po několika týdnech nestabilizovala. Valná hromada tvořená krajskými radními měla včera rozhodnout o setrvání ředitele ve funkci a tím krizi vyřešit. Jenže o celé záležitosti ani nejednala.


Čtrnáct primářů a několik desítek lékařů: zhruba tolik zaměstnanců může v nejbližší době chybět nemocnici v Uherském Hradišti.

Tamní poměry se totiž po akci Děkujeme, odcházíme ještě nestabilizovaly, spíše naopak.

Radní kraje měly včera rozhodovat o setrvání ředitele Antonína Karáska ve funkci a tím situaci vyřešit. Lékaři požadují Karáskovo křeslo, pokud neodejde, výpovědi podají oni.

Jenže rada měla k projednání jiné body: k tomuto se na svém zasedání vůbec nedostala. Kdy se do programu otázka dostane, nebyl nikdo schopný říci.

Koalice je nekompetentní

Nerozhodnost radních ostře zkritizovali opoziční zastupitelé. Podle nich totiž hrozí vážné ohrožení péče. Rada by tak dle nich měla jednat aktivněji.

„My jako opozice dlouhodobě tvrdíme, že velká koalice ve Zlínském kraji, kde sociální demokracie vyhrála volby, zdravotnictví podceňuje, problémy neřeší a je nekompetentní je řešit. Neumí se dohodnout,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz krajský zastupitel a člen dozorčí rady nemocnice Petr Gazdík (Starostové a nezávislí).

Nečinnost rady prý lékaře uherskohradišťské nemocnice velmi rozladila.

„Lékaři potvrdili svou tendenci z nemocnice odejít, což může určitě narušit péči v regionu. Mluvil jsem s nimi a jsou z toho rozhodnutí velmi špatní, další kroky zváží v těchto dnech,“ doplnil Gazdík.

Radní se ale brání, program byl již předem dán. „Jednání šlo podle schváleného programu, kde se výstupy z posledního jednání dozorčí rady neobjevily… Nemohu předjímat, jaký bude program příští valné hromady,“ uvedla tisková mluvčí kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Ředitel je nedůvěryhodný

Situace se začala vyhrocovat poté, co Karásek odmítl vzít zpět lékaře, kteří podali výpověď při odborářské akci Děkujeme, odcházíme. Nakonec sice doktory zpátky vzal, ale přišli o příspěvek na penzijní připojištění. Ten se pravidelně navyšoval podle odpracovaných let v nemocnici.

Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla akceptovat stažení výpovědí.

Lékaři v prohlášení žádají odvolání Karáska z funkce ředitele i předsedy představenstva.

„V této chvíli je pro nás naprosto nedůvěryhodný a neumíme si již další spolupráci s ním představit. V případě dalšího setrvání Antonína Karáska ve funkci ředitele a předsedy představenstva s pokračující personální devastací a psychickým terorem vůči zaměstnancům z jeho strany se rozhodly desítky lékařů a někteří primáři odejít z nemocnice, respektive podat výpovědi“ píše se v prohlášení lékařů.

K okamžitému řešení situace v nemocnici před třemi týdny vyzvali valnou hromadu i zástupci Starostů a nezávislých a komunistů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?