Lékaři se mohou vrátit

2. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice v Libereckém kraji se návratu lékařů, kteří podali výpověď v souvislosti s akcí Děkujeme, odcházíme, nebrání. Vrátit se mohou do nemocnic v České Lípě a Jablonci nad Nisou, liberecká krajská nemocnice jim dává ke stažení výpovědí čas do čtvrtka.


V Libereckém kraji dalo před koncem loňského roku výpověď 116 nemocničních lékařů že zhruba 800. Část z nich si už odchod rozmyslela a výpovědi stáhla.

V liberecké krajské nemocnici, největší v kraji, dalo původně výpověď 51 doktorů, k dnešnímu dni je jich ve výpovědi ještě 37.

Podle mluvčí Alexandry Kittnerové mají možnost je stáhnout do čtvrtka 3. února. „Nemocnice k nim bude přistupovat tak, že výpověď nepodali,“ uvedla.

„Pokud se nám však nepodaří personálně zajistit chod některých oddělení, dojde k omezení provozu se zavedením náhradních opatření,“ doplnila Alexandra Kittnerová.

V liberecké nemocnici podali ve velkém počtu výpověď anesteziologové, lékaři z oddělení ORL, kteří ji ale stáhli, a také gynekologové. V jejich případě nemocnice dříve avizovala, že mimo region zajistila náhradníky, se kterými intenzivně jedná.

V České Lípě je stále ve výpovědi 21 doktorů, v Jablonci n. N. 41. Podle vyjádření obou nemocnic se s nimi nadále počítá. „S návratem lékařů, kteří podali výpověď v rámci akce Děkujeme, odcházíme, nemáme problém,“ řekl mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce peníze na platy získat zrušením části akutních lůžek. Jablonecká ani českolipská nemocnice se tomu nebrání. V České Lípě se nyní dokonce po dohodě s VZP některá ze 405 lůžek ruší.

„Aktuálně probíhá snížení o 30 akutních lůžek v chirurgických oborech s tím, že rozsah a objem péče zůstane zachován,“ dodal Pokorný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?