Lékaři se mohou vrátit. Téměř všichni

18. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Několikaměsíční představení s názvem Děkujeme, odcházíme skončilo happy endem. Nejdřív jedni hrozí a balí kufry, zatímco druzí nabízí a přemlouvají. Nakonec si ale všichni padnou kolem krku a krize je zažehnána.


Ředitelé všech nemocnic v kraji se shodují, že jim spadl kámen ze srdce a všechny kverulanty přijmou zpět. Dokonce by vzali i nějaké lékaře navíc. O své místo tak budou muset bojovat jen primáři v Domažlicích, kde už byly na jejich pozice vypsány tendry.

„Celkem jsme vypsali pět výběrových řízení, tři z nich přímo souvisí s protestem lékařů,“ potvrdila Deníku ředitelka Domažlické nemocnice Alena Vyrutová s tím, že tendry rušit nebude. Zároveň však doufá, že se do nich přihlásí i ti, kvůli jejichž odchodu byly vypsány. „Příliš přihlášených nemáme, je evidentní, že o tyto posty v okresních nemocnicích zájem není,“ dodala ředitelka.

V Domažlické nemocnici bylo původně podáno 24 výpovědí, těsně před podpisem memoranda jich bylo jen dvacet.

Nejvíce výpovědí ubylo v Klatovech, ještě den před tím, než dohodu lékařští odboráři v Praze schválili, si svůj odchod rozmysleli primáři chirurgie a gynekologie, v pondělí výpověď stáhla i primářka z oddělení ARO.

„Díky tomu bychom byli schopni zajistit akutní péči,“ podotkl prozatímní ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák, který má podle vedení kraje na stažených výpovědích velký podíl. Funkci převzal po Jiřím Vlčkovi, který skončil k poslednímu lednu z osobních důvodů.

„Vždycky je to o komunikaci. Primáři zkrátka pochopili, že všechno má své hranice. Ani jeden z nich ve skutečnosti nechtěl odejít,“ míní Lešundák. Že po odchodu netoužil ani žádný z lékařů Fakultní nemocnice v Plzni, potvrzuje i neonatolog Jiří Náhlovský, který sám podal výpověď.

„Pokud vím, tak žádný z nás neměl sehnanou jinou práci. Od 1. března bychom zkrátka zůstali doma a začali něco hledat,“ připustil Náhlovský. Sám je s dohodou mezi odboráři a ministerstvem spokojený, i když jim přinese méně peněz, než jim před časem nabídla ředitelka FN Plzeň.

„Máme přislíbené změny v systému zdravotnictví, ve vzdělávání i financování,“ pochvaluje si neonatolog. Stejně jako 69 ostatních lékařů, je i on připraven svou výpověď odvolat. A ředitelka Jaroslava Kunová je přijme. „Jen u jednoho lékaře přednosta kliniky uvažuje, že by ho zpět nechtěl, a já bych jeho přání respektovala,“ uvedla Kunová s tím, že nemocnice už začala opět objednávat pacienty na plánované zákroky.

Náhlovský však nevylučuje, že by se lékaři za svého ´nechtěného´ kolegu postavili. „Je možné, že se silou jednoty pokusíme docílit toho, že žádný z nás nebude perzekvovaný. Buď nás ředitelka přijme všechny, nebo nikoho,“ varuje neonatolog. Ve Stodské ani Rokycanské nemocnici se počet výpovědí během protestu nezměnil.

„Pokud se všech devět lékařů bude chtít vrátit, mohou,“ slíbil ředitel Stodské nemocnice Vlastimil Bureš. A stejné je to i v Rokycanech. „Lékařů máme pořád málo, nemůžu si dovolit je nepřijmout. Klidně vezmeme i další,“ přiznala ředitelka Rokycanské nemocnice Hana Perková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?