Lékaři si práci jinde zatím nehledají, očekávají nabídku

21. 12. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
3567 - to je podle Lékařského oddborového klubu (LOK) přesný počet lékařů, kteří již podali výpověď. Do zahraničí se ale chystá minimum, většina zatím vyčkává na to, že ministerstvo skutečně ustoupí.


Narušení péče podle odborů hrozí v 78 ze 190 nemocnic. Nejhorší situace je zřejmě na Vysočině, kde podalo výpověď 80 procent lékařů.

Celkově nejvíc výpovědí je v krajích Moravskoslezském a Jihomoravském - po 553. Odbory navíc očekávají, že do konce roku by mohlo být zhruba 4000 výpovědí.

Podle šéfa LOK Martina Engela ale nejde ani tak o procento výpovědí z celkového počtu lékařů, jako o to, ze kterých oborů jsou.

„Z klíčových oborů jako anesteziologie, chirurgie, interna a zobrazovací metody, je výpověď od 70 procent lékařů,“ upřesnil Engel.

Při dvouměsíční výpovědní lhůtě nepřijdou lékaři 1. března do práce. Hrozí, že se budou uzavírat oddělení, možná celé nemocnice. Ochromena bude plánovaná péče, v řadě míst prý nebude zajištěna dokonce ani akutní péče.

Práci lékaři zatím nehledají

Lékařské odbory by vyzvaly lékaře ke stažení výpovědí jen v případě, že by dostaly akceptovatelnou nabídku. Jaká by konkrétně měla být, nechtěl Engel upřesnit, dokud nabídka skutečně nepřijde.

Většina lékařů ale spoléhá na to, že nakonec k navýšení platů dojde. Práci si totiž zatím nehledají a jsou připraveni výpovědi okamžitě stáhnout.

Ministr připustil, že pokud by provoz nemocnic skutečně zkolaboval, musela by vláda lékařům ustoupit. „Kdyby provoz nemocnic úplně zkolaboval, pak by vláda lékařům musela ustoupit,“ připustil pro LN ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

„Do systému by se nalily peníze a zhruba za pět let se bude situace opakovat,“ varuje ale jedním dechem ministr.

S krizovými scénaři kraje vyčkávají

Kraje spolu s ministerstvem zdravotnictví začaly v těchto dnech hledat řešení. S krizovými scénáři vyčkávají, dokud nebudou znát konkrétní počty odcházejících lékařů a obory, v nichž budou chybět. V nemocnicích je podle statistik 12.000 až 19.000 lékařů.

Nižší údaj odpovídá počtu lékařů u lůžka, vyšší počtu všech lékařů, včetně pracujících v LDN a ambulancích nemocnic. Číslo navyšuje i to, že řada lékařů má více částečných úvazků v několika nemocnicích, je to běžné například u anesteziologů. Každý úvazek přitom počítá statistika zvlášť.

Platové požadavky lékařů podpořili přední profesoři, jako chirurg Pavel Pafko či neurolog Pavel Kalvach, proti nátlaku odborářů vystoupili kardiochirurg Jan Pirk či neurochirurg Vladimír Beneš, i když platové požadavky podporují. Akci podpořily Česká lékařská komora či Purkyňova lékařská společnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?