Lékaři si vybojovali umístěnky

8. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Není vyloučeno, že lékaři přestřelili. I když je už jasné, že si přilepší, někteří si možná místo vyššího platu vybojovali jen umístěnky, které byly vlastní jejich starším a politicky nespolehlivým kolegům po roce 1948.


„Lékaři, kteří podali výpověď, už dnes opravdu nemohou počítat s tím, že pokud ji stáhnou, budou přijati zpět na svoje původní místo. To nemůžeme, ani nebudeme garantovat,“ tvrdí nekompromisně hejtman libereckého kraje Stanislav Eichler, který současně dodává:

„Využili svého zákonného práva a nyní musí zase svého zákonného práva využít vedení jednotlivých nemocnic. Pokud jejich ředitelé obdrželi výpovědi k 28. únoru, je zcela logické, že na březen už museli najít odpovídající nástupce, neboť tak jim velela jejich zodpovědnost za chod nemocnice. “
Podle hejtmana tak může dojít i k tomu, že profesní situaci lékařů, kteří projeví zájem vrátit se brzo do práce, bude muset vyřešit systém umístěnek, na jehož základě však musí očekávat, že třeba z pracovitě v Liberci se přesunou do Jablonce nad Nisou. Pokud tuto variantu odmítnou, přijdou o podporu.

V Libereckém kraji se tato situace může dotknout lékařů z nemocnic v České lípě, Liberci a Jablonci nad Nisou, kde je nyní ve výpovědi celkem 98 lékařů.

V případě, že se nepodaří jejich stavy uspokojivě doplnit, pak existuje varianta, kdy si některé nemocnice začnou na nějaký čas navzájem vypomáhat.

„Uvažuje se o tom, že by mezi sebou spolupracovali chirurgická a traumatologická oddělení v Jablonci a v Liberci, jehož pracovníci by střídavě rozhodovali, jak se o pacienty podle závažnosti jednotlivých případů nejlépe podělit. Pokud by pak šlo o případy gynekologické či porodnické, zapojila by se do tohoto procesu ještě nemocnice v Jilemnici,“ doplnil Pavel Novák, krajský radní pro oblast zdravotnictví. Současně ale podotýká, že toto opatření nelze provádět dlouhodobě.

Další vývoj je tak bezprostředně spjat s dnešním jednáním ministra zdravotnictví Leoše Hegera s lékařskými odbory, které může oběma znesvářeným stranám přinést konečné rozuzlení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?