Lékaři traumacentra v Brně odmítli sloužit za kolegy ve výpovědi

15. 2. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Část lékařů z brněnského traumacentra odmítla suplovat práci kolegů ve výpovědi. S obavami prý sledují vyjádření vlády, že fakultní nemocnice jsou i v případě odchodů lékařů schopny zajistit péči o pacienty "v rozsahu a kvalitě totožné se situací před březnem 2011".


Prohlášení podepsalo 48 ze 68 lékařů z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, která tvoří jednu ze součástí traumacentra. Autenticitu prohlášení potvrdila mluvčí nemocnice Anna Mrázová.

Lékaři uvedli, že jejich možnosti jsou už dnes vytíženy. Kdyby pacientů skokově přibylo nebo část lékařů musela na výpomoc do jiných nemocnic, ti zbývající by prý nesli neúměrnou zátěž. Mohlo by to prý ohrozit kvalitu péče. „Proto tyto snahy jednoznačně odmítáme,“ uvedli.

Když situace nastane, jsou prý připraveni „učinit kroky vedoucí ke snížení neúměrné pracovní zátěže“. Nemuseli by prodloužit dohody o přesčasové práci, případně je vypovědět. Podobným zásahem pohrozili už i lékaři Vojenské nemocnice Brno.

Podle mluvčí podepsal dohody o přesčasové práci stejný počet lékařů jako loni. Mnozí však ne na celý rok, ale jen čtvrt nebo půl roku. Aktuální potíže se službami tak nehrozí. Situace by se však mohla změnit v příštích měsících.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?