Lékaři váhají s podpisem kolektivních smluv. Chtějí vyšší platy

27. 11. 2012 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor lékařů s ministerstvem zdravotnictví, který začal akcí "Děkujeme, odcházíme", komplikuje život krajským nemocnicím.


Nemocnice se totiž snaží přesvědčit zdravotníky, aby podepsali nové kolektivní smlouvy. Lékaři však dál trvají na zvyšování platů.

Lékař Miloslav Pirkl má za sebou sedmadvacetihodinovou službu a před sebou šestihodinovou ambulanci. Patří mezi 314 lékařů pardubické nemocnice, která ročně ošetří 385 tisíc pacientů. Vedení nemocnice doufá, že se vyhne protestům a personální krizi a že zdravotníci přistoupí na návrh nové kolektivní smlouvy. Někteří se totiž loni zapojili do akce Děkujeme, odcházíme a požadují slíbené pracovní podmínky.

Zdravotníci se cítí obelháni, slíbeného navýšení mezd o 10 procent se totiž nedočkali. „Musím se přiznat, že jsme postojem pana ministra velmi zklamáni a rozčarováni,“ komentoval Martin Kubrycht, předseda Lékařského odborového klubu v Pardubicích. „Pokud by se nějakým výraznějším způsobem měly zvedat platy, bylo by to přirozeně na úkor pacientů,“ reagoval mluvčí MZ ČR Vlastimil Sršeň.

Krajské nemocnice loni zdravotníkům částečně dorovnaly platy, v rámci úspor ale požadují ještě více práce. I proto zatím lékaři s podpisem kolektivní smlouvy váhají. „Nedovedu si představit, že bychom byli schopni v této chvíli slíbit jakýkoliv nárůst mezd,“ řekl Tomáš Gottvald, ředitel Pardubické krajské nemocnice.

„Pokud si člověk o to, co mu někdo slíbil, neřekne rázně, vždycky budou nějaké výmluvy, proč to nejde,“ řekl Kubrycht. Pardubický lékařský oborový klub zároveň připustil, že zdravotníci budou protestovat i příští rok – tedy pokud ministerstvo zdravotnictví nesplní sliby.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?