Lékaři z nemocnic neodchází, přesto jich je nedostatek

12. 1. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti, kteří míří se svými zdravotními obtížemi za specialisty do nemocnic ve Varnsdorfu nebo Rumburku nemusejí mít strach. Péči tu dostanou v takovém rozsahu, na jakou jsou zvyklí. Výzvu Děkujeme, odcházíme totiž podpořilo jen minimum doktorů.


„Můžu potvrdit, že nikdo z našich kmenových lékařů, se kterými máme uzavřenou smlouvu, z našeho špitálu neodchází,“ konstatoval ředitel nemocnice ve Varnsdorfu Václav Jára.

Ten vidí příčinu hlavně v dobré organizaci a výborných vzájemných vztazích na pracovišti.

„Když jsem nastoupil před jedenácti lety do funkce byla varnsdorfská nemocnice zadlužená a problémová. Za tu dobu senámspolečně s kolegy podařilo udělat kus práce. To, že tu lékaři zůstávají, přikládám především způsobu přístupu, naše vzájemné vztahy nejsou založené pouze na bázi profesní nebo autoritářské. Dovolím si tvrdit, že u nás panuje vřelá kolegiální atmosféra,“ popsal ředitel varnsdorfské nemocnice Václav Jára. Zdejší lékaři jsou podle něho i slušně zaplaceni.

„V našem týmu máme lékaře, které bych označil jako pány věkem zralé a ti již složili druhé atestace. Díky tomu se dostali tabulkově výš a jejich platy jsou dobré. Peníze tak pro ně nejsou důvodem, proč by měli odcházet,“ zhodnotil ředitel nemocnice ve Varnsdorfu Václav Jára.

I když nemocnici ve Varnsdorfu nikdo neopouští, nové posily by tu přesto přivítali. „Mladým absolventům otevíráme dveře. Vítaní jsou hlavně gerontologové, internisté, chirurgové nebo specialisté v oboru rehabilitace,“ řekl ředitel Jára.

Nabízený nástupní plat čerstvého doktora se pak pohybuje kolem čtyřiadvaceti tisíc hrubého.
„Taková částka je reálná, ale mladý zájemce o práci u nás musí předvést, že něco umí. Stejné je to i v zahraničí. Ti, kteří odcházejí, si možná ani neuvědomují, že v cizině budou vnímáni jako gastarbeiteři,“ doplnil Václav Jára.

Žádná vlna výpovědí se nezvedla ani v Lužické nemocnici v Rumburku. Podle informací z personálního oddělení jim v souvislosti s výzvou Děkujeme, odcházíme podali výpověď dva doktoři.

„V obou případech se jedná o internisty. Jejich výpověď jsme dostali, ale v současnosti probíhají mezi nimi a vedením nemocnice intenzivní jednání. Je tak pravděpodobné, že se najde nějaký kompromis a oba doktoři nakonec u nás zůstanou,“ sdělila Ella Vajdová z personálního oddělení Lužické nemocnice v Rumburku. Zároveň také dodala, že rumburská Lužická nemocnice zatím ani nehledá případnou náhradu.
„Lékaři jsou vázáni d
vouměsíční výpovědní lhůtou. Pacienti stále dostávají péči v plném rozsahu. A v jednáních se zdá být vše na dobré cestě, zatím neuvažujeme, že bychom začali shánět jiné specialisty,“ zakončila Ella Vajdová z personálního oddělení Lužické nemocnice v Rumburku.
Také v Rumburku se posilám nebrání. Potřebují například gynekologa nebo pediatra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?