Lékaři zvednou stavidla propouštění

28. 1. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Možná až tři tisíce lidí bude muset opustit osm krajských nemocnic a Městskou nemocnici v Ostravě, pokud z nich k 28. únoru skutečně odejde 559 lékařů. Ti podali výpovědi v rámci výzvy Děkujeme, odcházíme.


„U nás se řádově jedná o několik set pracovníků, přibližně by jich mohlo být 500 až 700,“ řekl mluvčí Slezské nemocnice v Opavě Daniel Svoboda. Ujistil, že výpovědi střednímu zdravotnickému personálu a THP pracovníkům zatím nemocnice nedává.

„Vyčkáváme na vývoj situace, v případě vyústění krize by se začalo zřejmě k 1. březnu.“ Zhruba 200 sester a nižšího zdravotnického personálu by propustila nemocnice v Novém Jičíně. I tam počítají s tím, že by případné výpovědi začali rozdávat v březnu.

„Tak daleko to prostě nesmí dojít, bylo by to zcela likvidační,“ upozornil zas ředitel třinecké nemocnice Zdeněk Jiříček. To v nemocnici Karviná-Ráj se na krizový stav už pomalu připravují.

„V současné době byl vydán příkaz ředitele k nařízení čerpání dovolené u středního zdravotnického personálu od 1. března,“ sdělila mluvčí Radmila Fleischerová. Kolik zaměstnanců nemocnic je skutečně ohroženo, není v tuto chvíli jasné. Je to, ale především střední zdravotnický personál oddělení, která budou od března bez lékařů.

„Obecně se předpokládá, že jeden lékař na sebe váže pět až šest lidí,“ potvrdil Právu náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný (KSČM) a dodal, že žádná z nemocnic prozatím nezačala snižovat stavy zaměstnanců. „Čekáme do konce ledna, do kdy je prostor pro vyjednávání. Vedení nemocnic ale dostalo za úkol připravit materiály, a to včetně možných výpovědí, pro krizový management,“ vysvětlil.

Krizový management má být složen ze zástupců krajských nemocnic, fakultní nemocnice, zdravotnických zařízení, jichž se odchody lékařů nedotknou, a zdravotních pojišťoven. O jeho složení budou krajští zastupitelé jednat příští týden. V čele managementu by měl být zástupce Moravskoslezského kraje. V současnosti chce z osmi krajských nemocnic a Městské nemocnice Ostrava odejít 580 lékařů.

Jednadvacet lékařů už vzalo výpověď zpět. V Karviné-Ráji a Frýdku-Místku jich bylo šest, v ostravské Městské nemocnici pět, v Třinci tři a v Novém Jičíně a Opavě po jednom. Naproti tomu Sdružené zdravotnické zařízení Krnov hlásí nyní o jednu výpověď navíc. Ani jeden lékař dosud necouvl v nemocnici v Havířově a Bílovci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?