Lékárníci nebudou muset papírové recepty převádět na eRecept

25. 9. 2017 7:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékárníci nebudou muset papírové recepty převádět na eRecept. Prováděcí vyhláška s tím původně počítala, v novém návrhu mají s receptem naložit stejně jako dosud.


Návrh vyhlášky ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. Povinnost vystavovat elektronické recepty mají všichni lékaři od roku 2018. V současné listinné podobě je budou smět vypsat jen v případě výpadku elektřiny, internetu nebo eReceptu. Původní návrh, aby tyto recepty do systému přepisovali lékárníci, ale lékárníci kritizovali.

„Recept vystavený v listinné podobě se uchovává v lékárně způsobem stanoveným právním předpisem upravujícím zacházení s léčivy v lékárnách. Vydávající farmaceut na listinném receptu neprodleně vyznačí slovo 'Vydáno', datum a jméno vydávajícího farmaceuta,“ píše se pouze v návrhu.

Odhaduje se, že jich bude kolem 60.000 ročně. Náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL) na čtvrtečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví uvedl, že situaci bude muset nově ošetřit až novela zákona. Papírový recept mohou vystavit také lékaři návštěvní služby, při první pomoci nebo záchranné služby.

Zavedení eReceptu a provoz jeho centrálního úložiště má na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Do systému byla podle Petra Kouckého z tamního odboru IT zapojena 19. září většina lékáren, téměř 2200 zdravotnických zařízení a žádost podalo k polovině září už asi 18.000 lékařů. Vyřízeno jich je 12.000, lékařů je celkem asi 41.000. Schválení žádosti trvalo dříve tři až čtyři týdny, protože každou musela potvrdit i lékařská komora. Nově to chce SÚKL stihnout přibližně za dva týdny.

Systém počítá s odbavením až 130 milionů receptů za rok, v současné době je to asi 70 milionů. V zátěžovém pásmu ve všední den mezi 07:00 a 15:00 by jich měl zvládnout kolem 20 za sekundu. Pacient nejčastěji recept dostane na papíře jako dosud, půjde ale jen o průvodku receptu elektronického. Na ní bude dvanáctimístný kód z kombinace čísel a písmen, čárový a QR kód. Další možností bude poslat recept e-mailem, sms zprávou nebo ho zobrazit ve webové aplikaci. Přístup k systému bude z webu epreskripce.cz, lékaři ho budou mít implementovaný do svých lékařských softwarů.

Zavedení eReceptu kritizují jak lékaři, tak lékárníci. Podle lékařů by měl být nejprve nepovinný. Odhadují, že deset až patnáct procent zejména starších doktorů dokumentaci vůbec nevede v počítači. Skončit by tak podle nich mohlo až 200 ordinací. Lékárníkům vadí, že na zavedení nového systému, který bude podle nich vyžadovat nové čtečky a čas navíc, nedostanou žádné peníze.

Kritiku sklidilo také to, že eRecept nepřináší zatím všechny slibované funkce. Lékaři se tak například nepodívají na to, co pacientovi předepsal jiný kolega. To ale zatím neumožňuje legislativa. Není přes něj také možné předepisovat léky s omamným či psychotropním účinkem. Stejně jako dosud budou na speciálním receptu s modrým pruhem.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?