Lékařské odbory začínají zuřit. Nemocnice ignorují slib a v lednu nepřidaly doktorům

26. 1. 2012 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože si čeští lékaři hromadným podáváním výpovědí vloni vymohli navýšení platů, vyšší výplaty na svých kontech nenajdou. Managementy většiny nemocnic spočítaly, že si to nemohou dovolit. Špatná ekonomická situace však podle odborářů nesmí být důvodem pro porušení slibu, který lékaři dostali.


Mělo to být první navýšení platů pro lékaře a sestry. Jenže nebude.

Za leden jim většinou nepřijde na účet ani koruna navíc, třebaže si svými hromadnými výpověďmi minulý rok vybojovali něco jiného.

Po loňských pěti až osmi tisících korunách měsíčně měli letos dostat navíc dalších v průměru pět tisíc korun.

To však ze čtyřicítky krajských a městských nemocnic nakonec splní jen dvě: Nemocnice Frýdek-Místek a Nemocnice Milosrdných bratří v Brně. Jinde si managementy spočítaly, že na to nemají peníze.

HN to zjistily v anketě mezi řediteli napříč celým Českem.

Odboráři zuří

„Uvědomujeme si, že by si více peněz zasloužil jak lékařský, tak nelékařský personál, ale současná ekonomická situace nám to nedovoluje,“ vysvětluje mluvčí mladoboleslavské nemocnice Kamila Hamáčková.

Odboráři však začínají zuřit. „Ekonomická nebo neekonomická situace nemůže být důvodem pro porušení slibu, který lékaři dostali,“ říká rozhodně šéf Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Podobné hlasy zní i z krajů. „S tím, že bychom čekali, až bude dodržení závazků možné, zásadně nesouhlasíme,“ popisuje náladu v královéhradeckých nemocnicích odborář Václav Dostál.

Situace se totiž nevyvíjí podle představ lékařů ani v zařízeních, která spadají přímo pod ministerstvo a dostala navýšení platů příkazem.

Například v pražské Thomayerově nemocnici se z původních šesti procent navíc stalo pět procent, v IKEM se peníze navíc nebudou vyplácet měsíčně, ale půlročně, a třeba v Masarykově onkologickém ústavu zase nevědí, jak dlouho vůbec budou moci vyšší platy posílat.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

Prohlášení AČMN k článku najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?