Lékařů je málo, pomáhají cizinci

23. 4. 2010 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Vyškovská nemocnice se už delší dobu potýká s nedostatkem odborníků. Zatím je nahrazují lékaři ze Slovenska a důchodci.


Náročná péče o pacienty, noční služby, psychicky i fyzicky namáhavá práce. To vše patří k práci zdravotníků. Ne každý ji zvládne, a tak se nemocnice potýkají s nedostkem personálu.

Vyškovská nemocnice hledá v současné době sedm odborníků. Chybí jí třeba lékař na radiodiagnostické oddělení, klinickou mikrobiologii nebo urolog.

Potřeba je také fyzioterapeut, radiologický laborant nebo laboratorní pracovník na mikrobiologii a biochemii.

Většinu těchto pozic se přitom už dlouho nedaří vedení nemocnice obsadit. Tak třeba fyzioterapeuta hledá už od října 2008 a radiologického laboranta od loňského března. Vedení zařízení si tak musí v této situaci poradit náhradním řešením.

„Zaměstnance, kteří nám chybějí, nahrazujeme na přechodnou dobu lékaři v důchodu, než najdeme někoho na stálou dobu. Když zaučíme stážisty, snažíme se je podnítit, aby u nás později zůstali,“ popsala personálněprávní náměstkyně nemocnice ve Vyškově Taťána Menoušková.

Příčiny nedostatku zdravotnického personálu jsou podle odborníků rozmanité. „Hledáme urologa, u kterého je problém s atestací. Rentgenolog není příliš zajímavá procese, protože tento lékař nepřijde často do kontaktu s pacientem. Fyzioterapeutů je málo, protože vznikl zákon o nelékařských profesích, podle nějž je potřeba splnit i jiné náročné požadavky,“ doplnila Menoušková.

Lékaři po zisku atestace odcházejí Problém je i v nízkých platech. Výchova lékaře trvá po absolvování fakulty asi šest let. To je období, kdy lékař pracuje pod odborným dohledem. Po tu dobu bere nižší plat.

„Nelze se divit, že někteří lékaři po získání atestace odcházejí do soukromé praxe, či za jiným, lépe placeným místem. Není ale možné vytýkat nemocnici, že přijímá a vychovává absolventy, neboť v opačném případě by v budoucnu neměl kdo pacienty léčit,“ podotknul nedávno náměstek vyškovské nemocnice Stanislav Boček.

Podle ředitelky vyškovské nemocnice Věry Seidlové je nouze hlavně o atestované lékaře. Ale zdravotní péči to neohrozí.

„Zatím plně kryjeme stavy pracovníků požadované zdravotními pojišťovnami. Počty lékařů sice kolísají, ale daří se nám je doplňovat třeba lékaři ze Slovenska, což je obvyklé i v jiných zdravotnických zařízeních,“ řekla nedávno Seidlová. Někteří lékaři si ale na platové podmínky nestěžují.

„Jsem ve Vyškově spokojený. V Brně bych sice dostal víc peněz, ale také bych měl mnohonásobné množství práce,“ vypověděl lékař, který nechtěl být jmenován. Redakce jeho jméno zná.

Potíže při obsazování zdravotnického personálu nemají jen nemocnice, ale také neziskové organizace. Například vyškovské sdružení Piafa už dlouhou dobu shání fyzioterapeuta. Pozice sociálního pracovníka je v současné době zájemcům také k dispozici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?