Lékařům se dvě miliardy líbí, ale chtějí záruky návratu do nemocnic

29. 1. 2011 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři by nabídku ministra zdravotnictví Leoše Hegra (TOP 09) dát dvě miliardy korun na zvýšení plateb pro zdravotnická zařízení brali. Současně ale chtějí záruky, aby všichni, kteří dali výpovědi, byli vzati zpět do původní práce.


Takové garance ale ministr dát odmítl. Vyplynulo to ze včerejších jednání mezi Hegrem a zástupci nespokojených lékařů - předsedou Lékařského odborového klubu Martinem Englem a prezidentem lékařské komory Milanem Kubkem.

Zda nespokojení lékaři stáhnou výpovědi a zůstanou po 1. březnu v nemocnicích, však stále není jasné.

Včera odpoledne se pak vyjednávací tým lékařů sešel s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Ten návrhy Hegra plně podpořil a stejně jako ministr odmítl dát lékařům garance za místa, které požadují.

„Garance místa je nereálná“

„Těžko je pro mě akceptovatelné, aby existovala nějaká jednosměrka, která by řekla, že v případě, že tyto prostředky (dvě miliardy) půjdou do nemocnic, se musí použít pouze, výhradně a stoprocentně na platy lékařů. Takto striktně to udělat je těžko představitelné. Stejně tak garance, že se všichni ve sto procentech vrátí zpět na svá původní místa. To si dovedu představit skutečně velmi těžko. To není reálný požadavek,“ prohlásil premiér. Ministr Heger po jednání s Kubkem a Englem řekl, že dvě miliardy se našly po „dlouhém jednání“ uvnitř systému.

Podmínkou stažení výpovědí

„V zájmu nemocných, rodiček, nedonošených dětí a všech občanů ČR jsme se rozhodli, že možné zdroje uvnitř systému využijeme na vyšší mzdy zdravotnických pracovníků v nemocnicích, a zejména lékařů. Je to maximum možného v současné době,“ řekl Heger. „Prosím všechny lékaře, aby výpovědi stáhli.“

Bude na vedení nemocnic, komu přidají, přednostně by to měli být lékaři. Pokud se dvě miliardy rozpustí pouze do jejich mezd, roční hrubá mzda by jim stoupla asi o sto tisíc korun.

Na výplatní pásce by to podle Hegra mohli pocítit už „v pololetí příštího roku, možná i dřív“. Pokud ředitelé nemocnic ze dvou miliard přidají i jiným zdravotníkům, což možné je, částka pro lékaře by byla menší.

Výpověď podalo 3800 z 18 000 nemocničních lékařů a další stovky lékařů na jejich podporu odmítly stovky přesčasů. LOK požaduje pro začínajícího lékaře 1,5násobek průměrného platu v zemi, tj. asi 35 000 korun, a pro zkušeného lékaře trojnásobek, tj. asi 72 000 korun, ale za základní pracovní dobu. Dnes lékaři v průměru berou 45-50 000 hrubého měsíčně, ale se všemi službami a odměnami.

Engel: Garance vzetí zpět být musí

Spor přímo před novináři mezi Hegrem a zástupci lékařů nastal poté, co se Právo zeptalo na garance návratu, pokud lékaři výpovědi stáhnou. Engel uvedl, že na garancích se zcela nedohodli a chce o nich ještě jednat s ministrem v pondělí příští týden.

Ministr soudí, že „ministerstvo není schopno zasahovat do zákoníku práce a ovlivnit osudy jednoho každého člověka ve zdravotnictví. Tu garanci dát nemůžeme.“ To však Engla značně roztrpčilo, neboť podle svých slov předpokládal, že když lékař vezme svoji výpověď zpět, vedení ji automaticky přijme. Oznámil, že pokud by takovou garanci od ministra nedostal, bude obtížné přemluvit lékaře k návratu.
„Poradíme se o tom 1. února na poradě předsedů LOK a pak se rozhodneme, jak s akcí Děkujeme, odcházíme naložit. Ta garance vzetí zpět být musí,“ dodal Engel.

Ministr ale soudí, že některé nemocnice vzhledem k tomu, že LOK avizoval, že mnozí lékaři odejdou do ciziny, si už za některé lékaře našly náhradu, a tak zřejmě všechny zpět nevezmou. Záleží to pouze na vedení nemocnic. „Osobně, kdybych byl ředitel nemocnice, bych vzal zpět všechny,“ řekl Právu Heger.

Šnajdr: Je to nespravedlivé

Se dvěma miliardami korun na platy lékařů nesouhlasí místopředseda zdravotního výboru Sněmovny Marek Šnajdr (ODS), který je předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Právu řekl: „Nesouhlasím. Pojišťovny na to peníze nemají. Je to řešení na dluh a nespravedlivé, protože preferuje skupinu lékařů před ostatními zdravotníky.“ Naopak Asociace českých a moravských nemocnic Hegrův příslib peněz vítá. „Je to posun v jednáních s protestujícími lékaři pozitivním směrem.“

Předsedkyně České asociace sester a exministryně zdravotnictví Dana Jurásková soudí, že zvýšení platů jen lékařům „vrazí klín mezi zdravotnické pracovníky“.

Slibované dvě miliardy jsou podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD a hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha málo. „Částka, kterou chce Heger odvrátit možný hromadný odchod lékařů, je nízká,“ prohlásil Rath. Pojišťovny mají, jak řekl, na kontech čtrnáct miliard - a přidání mohlo být vyšší.

Hlavní body z návrhu ministra Hegra

Úhrady za akutní nemocniční péči se zvýší o dva procentní body. Bude to znamenat navýšení paušálu nemocnic o dvě miliardy na hodnotu sta procent úhrad v roce 2009.

Částka 2 miliardy Kč bude čerpána zprvu z rezerv zdravotních pojišťoven, následně úsporami v rámci stop stavu rozvoje sítě poskytovatelů a omezením rozvojových aktivit nemocnic.

Budou stanoveny počty personálu podle reálných potřeb. Redukce počtu lékařů by se měla dotknout zejména pohotovostních služeb. Mzdy se ale podle toho krátit nebudou.

Cílem je již pro rok 2012 navýšení průměrného platu lékaře minimálně na 2,5 násobek vůči průměrné mzdě v ČR. Je to nárůst o 15 procent. Při omezení přesčasů na maximálně osm hodin týdně.

Administrativním zásahem již letos uzavřít nejméně potřebné stanice, oddělení i celé nemocnice. Část uzavřeného akutního lůžkového fondu převést na lůžka následné péče a lůžka zdravotně sociální.

V oblasti léků, materiálů a přístrojů zavést regulaci, která zamezí vstupu prostředků bez průkazu jejich vyšší medicínské efektivity proti dosud používaným.

Zavést transparentní pravidla všech nákupů služeb, přístrojů a léků v nemocnicích.

Jasně definovat nárok pacienta a postupně tak omezit prostor pro šedou ekonomiku.

Snížit nákupní ceny a náklady nemocnic.

Prodloužit tzv. Janotův balíček, tedy snížit maximální ceny léčiv o sedm procent v těch skupinách léčiv, v nichž nebyla provedena revize. Očekávaná úspora 0,7 miliardy korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?