Lékový slovníček má politikům pomoci k lepší orientaci

17. 8. 2015 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Na základě iniciativy poslance PharmDr. Jiřího Skalického vydala Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) v těchto dnech elektronický Lékový slovníček. AIFP chce přiblížit základní terminologii oblasti léčivých přípravků zejména zákonodárcům – poslancům a senátorům, na jejichž rozhodnutích budoucí léková politika v ČR stojí.


Lékový slovníček napomůže orientaci v celém procesu vzniku a registrace léku, jeho cenové a úhradové regulace a dostupnosti pro pacienta. Kvůli co nejširšímu záběru možných uživatelů, tedy i laické veřejnosti, je brožura připravena v elektronické podobě na http://www.aifp.cz/cs/aktuality/brozury/Contents/1/lekovy_slovnicek.pdf.

Jak připomněl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček, jedním z aktuálních společenských témat je zajištění co nejlepší léčby pro všechny pacienty a zároveň udržení rozpočtových výdajů v udržitelných mezích. Brožura je určena všem, kteří chtějí mít přehled v diskuzi, která se léků týká.

„Mnohdy si neuvědomujeme, jak složitý je proces, kterým se léky dostávají na trh. Jak náročný je jejich výzkum, kolik stojí a kolik vlastně budou léky v praxi stát nás všechny. Všichni máme zájem na tom, aby se na trh dostávaly novinky z oblasti léků, ale neuvědomujeme si, jak složitá je to cetsa a co všechno je potřeba absolvovat, aby lék opravdu léčil a neublížil pacientovi,“ uvedl k iniciativě předseda Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR prof. Rostislav Vyzula.

Nutnost vzniku Lékového slovníčku si při vstupu do politiky uvědomil i poslanec PharmDr. Jiří Skalický. „Po příchodu do Poslanecké sněmovny jsem zjistil, že při tvorbě zákonů souvisejících s léky by bylo dobré, aby zákonodárci, úředníci, ale i zástupci odborné a laické veřejnosti měli přesný a jednotný výklad používaných pojmů a procesů, aby se v „lékové džungli“ neztráceli,“ řekl Jiří Skalický.

(klu)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?