Lékový ústav vyhlásil novou zakázku na léčebné konopí

24. 1. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vypsal novou zakázku na dodavatele léčebného konopí. Zájemci se mohou hlásit do 13. března.


Předpokládaná hodnota zakázky je opět 6,36 milionu korun bez DPH. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Předchozí výběrové řízení ústav zrušil, protože ani jeden ze dvou uchazečů nesplnil zadávací podmínky.

SÚKL hledá firmu, která by zajistila dodávku 40 kilogramů konopí, jehož jakost musí být ověřena kontrolní laboratoří. S vítězem výběrového řízení lékový ústav uzavře rámcovou dohodu na 48 měsíců. Její platnost skončí buď uplynutím doby, nebo pokud množství dodaného konopí dosáhne požadovaných 40 kilogramů.

Konopí od minulého dodavatele je použitelné do konce ledna, poté nebude v lékárnách dostupné žádné konopí české výroby. Pravděpodobně se tedy bude dovážet ze zahraničí. Pokud SÚKL v novém výběrovém řízení dodavatele vybere, léčebné konopí tuzemské provenience by mohlo být k dispozici na přelomu léta a podzimu.

Minulou zakázku doprovázely spory mezi dodavatelem a SÚKL kvůli certifikátům, které by potvrzovaly jakost zboží. Ústav nakonec od firmy převzal jen 11,2 kilogramu z 41 kilogramů, které firma připravila.

Konopí je v Česku dostupné výhradně na elektronický recept s omezením, předepisovat ho může 26 lékařů a vydává se v 25 lékárnách. Měsíčně si ho vyzvedne asi 25 pacientů, průměrná měsíční spotřeba jednoho pacienta je asi deset gramů. Cena za gram se pohybuje kolem 100 korun.

Léčbu konopím povoluje zákon na zmírnění obtíží pacientů s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS. Předepisovat ho mohou onkologové, neurologové, odborníci z oboru paliativní medicíny, léčby bolesti, revmatologové, ortopedi, infekcionisti, internisté, oční a kožní lékaři, geriatři a psychiatři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?