Léky doporučené k předepisování jsou pro pacienty bez doplatku

6. 5. 2013 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Prvních pět léků - na žaludek, cukrovku, řídnutí kostí a dva na prostatu - dala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na seznam léčiv, která doporučila lékařům předepisovat. Pro pacienty jsou v lékárnách vždy bez doplatku, řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. Pozitivní listy chystají také zaměstnanecké pojišťovny. Ročně jde ze zdravotního pojištění na léky 35 miliard korun, zdravotnictví spotřebuje 280 miliard.


Na takzvaném pozitivním listu jsou léky, u kterých VZP sjednala slevu s výrobci 15 až 30 procent. Jen na nich chce VZP uspořit ročně několik stovek milionů korun. Další léky bude na seznam postupně přidávat.

„Vycházíme z toho, že když je na určitou nemoc více zaměnitelných léků se stejnou účinnou látkou, které mají různou cenu, je pro pojišťovnu i pacienta nejvýhodnější, když lékař předepíše ten nejlevnější,“ uvedl Tichý

Podle právníka Platformy zdravotních pojištěnců Ondřeje Dostála ale hrozí, že pacienti, kteří berou jiný lék, než je na seznamu, budou mít problém ho dál dostávat. Hrozí prý také, že lék ze seznamu nebude všude dostupný, proto by měl zákon dát firmám povinnost dostatečného zásobování.

Léky na seznamu VZP jsou označeny jejím logem, k databázi mají lékaři zdarma přístup na jejím webu. Mohou se tak podle Tichého rychle zorientovat při předepisování a získat aktuální údaje pro pacienta.

Podle šéfa Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka ale nebude stoprocentní záměna možná. Léky různých výrobců nepůsobí vždy stejně, obsahují rozdílné pomocné látky.

Tichý uvedl, že VZP nenařizuje lékařům předepisování léků ze seznamu, pouze doporučuje. „Pokud je to z medicínského hlediska odůvodněné, lékař může předepsat jiný lék, který na pozitivním listu není,“ ujistil.

Na pozitivním listu VZP jsou Helicid na žaludek, Amaryl na cukrovku, Osagrand na řídnutí kostí a Fokusin a Penester na zbytnění prostaty.

Pozitivní listy využívají pro vylepšení bilance nemocnice. Od 1. března spustila projekt také VZP. Výrobci za to, že sleví, mají zajištěn odběr určitého množství léků. Lék bude na seznamu VZP šest až 12 měsíců, pak by se mělo o slevu soutěžit znovu.

Zaměstnanecké pojišťovny podle šéfa Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka chtějí omezit platnost seznamu na tři měsíce, pak by se znovu o slevu soutěžilo. Lékaři se obávají, jak se vyznají v pozitivních listech sedmi pojišťoven. Žádný software zatím nenabízí, že ukáže všechny pozitivní listy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?