Letecká základna jihočeské záchranné služby stála 60 mil. Kč

14. 9. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně 60 milionů korun stála výstavba nové základny jihočeské záchranné služby na letišti v Plané u Českých Budějovic. Na stanovišti funguje i posádka s helikoptérou. Heliport se tak přesunul do Plané z letiště v Hosíně u Českých Budějovic, odkud záchranná služba létala k zásahům posledních 20 let.


„Otevření základny v Plané je důležitá událost pro chod této organizace,“ řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD). Záchranná služba v regionu ročně vyjede k přibližně 70.000 zásahům. Přitom před deseti lety se počet událostí za stejnou dobu pohyboval kolem 30.000.

Zimola připomněl paradox, který se váže k záchranné službě. Podle něj lidé nestojí o to, aby se s touto institucí v praxi setkali. „Když k tomu však dojde, tak si samozřejmě přejeme, aby záchranáři přijeli co nejdříve,“ uvedl hejtman.

Záchranná služba usilovala o vybudování vlastní letecké základny několik let. Na letišti v Hosíně byla jen v pronájmu. V roce 2006 vedení Jihočeského kraje, který je zřizovatelem záchranné služby, navrhlo vybudovat heliport v Plané. „Provoz základny na letišti Hosín začal být nevýhodný a stav byl výhledově neudržitelný,“ řekla mluvčí záchranné služby Petra Kafková.

Stavba základny začala loni na jaře. Ze strategického hlediska má Planá i výhodnější polohu, jelikož se nachází blízko českobudějovické nemocnice, kam záchranáři pacienty nejčastěji přepravují. Investice do stavby nového heliportu a s ním spojeného zázemí má i ekonomický podtext. Záchranná služba například nebude muset platit za pronájem prostor v Hosíně a několik let se nebude muset v novém objektu dávat peníze na údržbu nebo opravy. Letecká záchranná služba působila v Plané už v letech 1991 až 1995, kdy využívala tehdejší vojenské letiště.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?